Ένα «ραβδάκι γονιμότητας» αυξάνει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος μια γυναίκα που προσπαθεί να το επιτύχει μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στις δοκιμές που διεξάγονται η συσκευή δείχνει ότι διπλασιάζει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

Η διαδικασία

Η νέα θεραπεία αφορά το ενδομήτριο, η καλή κατάσταση του οποίου είναι σύμφωνα με τους ειδικούς κρίσιμος παράγοντας για τη σύλληψη. Στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γίνεται εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο αφού η υποψήφια μητέρα έχει ακολουθήσει προηγουμένως κατάλληλη ορμονική θεραπεία. Ο μηχανισμός με τον οποίο η ορμονική θεραπεία επιδρά στο ενδομήτριο δεν είναι πλήρως κατανοητός από τους επιστήμονες γι αυτό και δεν υπάρχει τρόπος παρέμβασης και επιδιόρθωσης κάποιου προβλήματος που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας.

Η ανακάλυψη

Ισραηλινοί ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι αν το ενδομήτριο υποστεί έναν ελαφρύ τραυματισμό πριν από την εμφύτευση του εμβρύου τα επίπεδα γονιμότητας βελτιώνονται. Στη συνέχεια αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο οργανισμός αντιδρά στον τραυματισμό πυροδοτώντας έναν μηχανισμό επανόρθωσης κατά τη διάρκεια του οποίου παράγονται ορμόνες και κυτταροκίνες. Επιπλέον αυξάνεται η δραστηριότητα των γονιδίων που παίζουν ρόλο στην προετοιμασία του ενδομητρίου για την εμφύτευση εμβρύων.

Η νέα θεραπεία

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα πραγματοποιήθηκε μια δοκιμή στην οποία έλαβαν μέρος 100 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής χωρίς επιτυχία. Οι μισές εθελόντριες ακολούθησαν τη νέα θεραπεία όπου γίνεται χρήση μιας πλαστικής ράβδου για τον τραυματισμό του ενδομητρίου.

Όπως διαπιστώθηκε τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης στις γυναίκες που έκαναν τη νέα θεραπεία ήταν διπλάσια από εκείνα όσων δεν υποβλήθηκαν σε αυτή. Η θεραπεία γίνεται δύο φορές τον μήνα και η υποψήφια μητέρα πρέπει να λαμβάνει παυσίπονα μισή ώρα πριν την έναρξη της. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Human Reproduction Sciences». Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες δύο δοκιμές της νέας θεραπείας, μια στην Αίγυπτο στην οποία λαμβάνουν μέρος 500 γυναίκες και μια στο Ισραήλ όπου λαμβάνουν μέρος 70 γυναίκες.

(Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook