Εάν βλέπετε σαν να υπάρχει μια γκρι θολή μουτζούρα στο κέντρο της εικόνας και ενώ διακρίνετε τα όριά της, δεν μπορείτε να δείτε καθαρά τις λεπτομέρειές της, τότε ίσως πάσχετε από μια, όχι και τόσο σπάνια ασθένεια των ματιών, που λέγεται Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας (Η.Ε.Ω.) η οποία προσβάλλει περίπου 124 εκατοµµύρια ανθρώπους παγκοσµίως.

Η πάθηση αυτή φαίνεται πως δεν έχει ηλικία, αλλά ειδικότερα οι άνθρωποι πάνω από 50 ετών είναι πιο ευαίσθητοι. Η αιτία είναι η κακή διατροφή, σε συνδυασμό με το εύθραυστο αμυντικό σύστημα του οφθαλμού που συμβαίνει λόγω του γήρατος.

Δύο σημαντικά καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι οι χειριστές αυτού του αντιοξειδωτικού συστήματος. Είναι υπεύθυνα για την πυκνότητα της ωχρής κηλίδας, τις αντιοξειδωτικές βιταµίνες C και Ε, καθώς και για τον ψευδάργυρο και το σελήνιο που φαίνεται πως προστατεύουν τη συνολική υγεία του ματιού.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται στην ωχρή κηλίδα και προστατεύουν το μάτι από το μπλε φως και από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες οξειδώνουν τον αμφιβληστροειδή φακό και το τελικό αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι ο ασθενής να αρχίσει να χάνει την κεντρική του όραση και µπορεί να οδηγηθεί σταδιακά μέχρι και στην τύφλωση.

Άρα η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του ματιού. Θα τις βρούμε στα πράσινα λάχανα κυρίως στο σπανάκι καθώς επίσης στο µπρόκολο, τον αρακά, τα λαχανάκια Βρυξελλών,τον κρόκο του αυγού και το καλαµπόκι.
Επομένως μια ισορροπηµένη διατροφή ενισχύει το φυσικό αµυντικό σύστηµα του µατιού και το βοηθά να παραµείνει υγιές.

Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου 
Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook