Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν χαμηλά παρά την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, λέει ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υποστηρίζοντας πως το Βερολίνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει με μέτρα εθνικής πολιτικής τις όποιες ανησυχίες για υπερθέρμανση.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Zeit, ο ίδιος ζητά μεγαλύτερη σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών, απαντώντας «Γιατί όχι;» σε μία ΕΕ που θα μπορούσε να μοιάζει με «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» -αν και σημειώνει ότι απέχουμε από αρκετά από κάτι τέτοιο.

Η ισχυρή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ: Η άποψη στο Βερολίνο, όπως αναφέρει και η ερώτηση του δημοσιογράφου, είναι ότι η Γερμανία χρειάζεται υψηλότερα επιτόκια, την στιγμή όμως που ο ευρωπαϊκός Νότος δεν θα μπορούσε να αντέξει κάτι τέτοιο.

«Οι διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης είναι αναπόφευκτες στις πολύ μεγάλες οικονομίες» απαντά ο Ζ.Κ.Τρισέ, λέγοντας πως η Γερμανία θα πρέπει «να πάρει ως δεδομένη τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, και να διαμορφώσει αναλόγως την εθνική της πολιτική».

Αν παρίστατο ανάγκη, η Γερμανία θα είχε χωρίς καμιά αμφιβολία τα εργαλεία που χρειάζονται" για να πατήσει φρένο, παρατήρησε ο Τρισέ, εκτιμώντας πάντως ότι η πρώτη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει λόγο να θέτει στον εαυτό της το ερώτημα.

Ερωτηθείς αν "η απόσταση ανάμεσα σε μια Γερμανία που ενισχύεται και άλλες χώρες που εξασθενούν συνιστά απειλή για την ισορροπία στη ζώνη του ευρώ", ο Τρισέ απάντησε: "Όχι, δεν το πιστεύω".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πάντως ότι μία οικονομικά ισχυρή Γερμανία είναι καλή για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ ζήτησε παράλληλα να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.