Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Πράγας για να παρακολουθήσουν τη μεταφορά της σορού του Βάτσλαβ Χάβελ από μια εκκλησία στην παλιά πόλη της τσεχικής πρωτεύουσας στο Κάστρο της Πράγας, όπου θα τελεστεί την Παρασκευή η νεκρώσιμος ακολουθία. Τη σορό του πρώην προέδρου συνόδευε η χήρα του Ντάγκμαρ Χάβλοβα, συγγενείς και στενοί του φίλοι.

Η ίδια η χήρα του κάλεσε τους Τσέχους να συμμετάσχουν στην πομπή που πέρασε μέσα από το κέντρο της Πράγας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ηγέτη της «βελούδινης επανάστασης», ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 75 ετών έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια.

Η σορός τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα και μεταφέρθηκε από την κεντρική πύλη του κάστρου στην αίθουσα Βλαντισλάβ. Με τον ίδιο κιλλίβαντα είχε μεταφερθεί και η σορός του πρώτου προέδρου της Τσεχοσλοβακίας (1918-1935) Τόμας Γκάριγκ Μάζαρικ.

Στην κηδεία του Χάβελ θα παραστούν ηγέτες και προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας, ανάμεσά τους και ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος όταν επισκέφτηκε την Πράγα το 1994 έπαιξε σαξόφωνο μαζί με τον Χάβελ σε κλαμπ της Πράγας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook