Το τσουχτερό κρύο και οι χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου μέχρι και ανήμερα των Χριστουγέννων. Ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα πέσει κάτω από το μηδέν ενώ την Παραμονή ενδέχεται να χιονίσει και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί, εντάσεως 7 με 8 Μποφόρ. Άστατος θα είναι ο καιρός και τη Δευτέρα με βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Βελτίωση αναμένεται να σημειωθεί από την Τρίτη    

Πιο αναλυτικά την Πέμπτη
Στην Αττική θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που κατά περιόδους θα είναι ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ. Τη νύχτα θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 6 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια περίπου ένταση.
Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί  από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Περαιτέρω πτώση το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και πιθανόν στην αρχή της ημέρας στα παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν  από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Δυτικής κι Κεντρικής Μακεδονίας Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ από το βράδυ στα ανατολικά 7 με 8 Μποφόρ και στο Αιγαίο 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7  Μποφόρ και στα παραθαλάσσια τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και  ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και αλλά και σε πεδινές περιοχές της  Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς έως 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 Μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. στη βόρεια Κρήτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. ΟΙ άνεμοι θα πνέουν νότιοι εντάσεως 7 με 8 Μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς θα με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Παρασκευή στα δυτικά  θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που τοπικά θα είναι αυξημένες στη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, πιθανόν καταιγίδες και χιονιά στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους έντονα, θα παρουσιάσουν ύφεση από το απόγευμα στα βόρεια και από τη νύχτα σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές. Οι  άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 6 με 8 και τοπικά στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από τη νύχτα. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων στη Χαλκιδική, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Ανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν βροχοπτώσεις και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές.  
Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 Μποφόρ που από το βράδυ σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και σε αρκετές περιοχές ο υδράργυρος θα πέσει κάτω από το μηδέν. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα βόρεια της χώρας.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα σημειωθούν νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά και τη Δυτική Μακεδονία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα βορειότερα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα βόρεια της χώρας.

Τη Δευτέρα θα σημειωθούν  λίγες νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι αυξημένες στην ανατολική και νότια χώρα με ασθενείς βροχές και λίγα χιονιά στα ηπειρωτικά ορεινά με βελτίωση από την Τρίτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από την Τρίτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα βόρεια της χώρας.

Προβλήματα έχουν παρατηρηθεί και στα λιμάνια.
Το Λιμενικό καλεί όσους πρόκειται να ταξιδέψουν πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πρακτορεία ταξιδίων.
 

Τι πρέπει να προσέξετε…
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
-Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
-Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
-Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook