Αναστέλουν, από την 1η Ιανουαρίου του 2012, την πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας οι φαρμακοποιοί.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στους δημοσιογράφους, οι εκπρόσωποι του κλάδου δήλωσαν ότι βιώνουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, που καθιστούν τη λειτουργία των καταστημάτων τους αδύνατη.

Παράλληλα, ξεκινούν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους της χώρας προκειμένου να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις διαρκείας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκανε λόγο για «παράνομες καθυστερήσεις πληρωμών των ταμείων», αναφέροντας ότι τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 300 οφείλει ο ΟΠΑΔ, ενώ την ίδια ώρα οι προμηθευτές τους ζητούν άμεση εξόφληση ή μεγάλες προκαταβολές.

Πανελλαδικά 800 φαρμακεία οδηγούνται σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα, ενώ στην Αττική, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, 243 φαρμακεία έχουν δηλώσει ότι θα κατεβάσουν ρολά και 45 έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

«Τα φαρμακεία βιώνουν συνθήκες οικονομικής αδυναμίας να λειτουργήσουν» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ζητώντας να υλοποιηθούν άμεσα οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αποπληρωμή των πολύμηνων καθυστερήσεων. Ζητά, επίσης, την παρέμβαση της κυβέρνησης έτσι ώστε να αρθεί η πιστωτική ασφυξία «η οποία οδηγεί τα φαρμακεία σε οικονομική αδυναμία λειτουργίας καθώς οι προμηθευτές έχουν σταματήσει την πίστωση».

Για πιστωτική ασφυξία κάνουν λόγο όμως και οι φαρμακαποθηκάριοι, καθώς όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου τους, Μανώλης Κάτσαρης μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες απαιτούν την καταβολή μετρητών με την παράδοση των παραγγελιών στις φαρμακαποθήκες, ή βάζοντας το ασφυκτικό πλαίσιο των 15 ημερών για την αποπληρωμή.

Η νέα πιστωτική πολιτική των φαρμακοβιομηχανιών και η μείωση στις εισαγωγές οδηγεί σε ελλείψεις φαρμάκων, είπε ο κ. Κάτσαρης.

«Όταν οι φαρμακαποθήκες πιστώνουν τα φαρμακεία με τρεις μήνες, όταν τα φαρμακεία επίσης πιστώνουν τα ταμεία, ποιος μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος αν ένα κομμάτι αυτής της πίστωσης δεν το σηκώσουν οι εταιρίες» ανέφερε ο κ. Κάτσαρης, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα κι έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα άντλησης ρευστότητας.

Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια με τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, οι φαρμακαποθήκες λόγω των μεγάλων αποθεμάτων έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, τόνισε ο κ. Κάτσαρης. «Οι λίγες μέρες που δίνονταν για πώληση αποθεμάτων με παλιές τιμές δεν επαρκούσαν ούτε για το 20% του stock που εκ του νόμου είναι υποχρεωμένες να διατηρούν, προκειμένου να εφοδιάζουν ομαλά τα φαρμακεία».

Όπως ανέφερε ο κ.Κάτσαρης εντός των ημερών αναμένονται νέες μειώσεις και με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας ζητά παράταση πώλησης των αποθεμάτων για δύο μήνες, δηλώνοντας ότι, αν καταγράψουν και νέες ζημιές «θα οδηγηθούν στο κλείσιμο και άλλες φαρμακαποθήκες πέρα από αυτές που ήδη έχουν κλείσει, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook