Μια βουλευτής στη Ζιμπάμπουε κινδυνεύει να περάσει τα Χριστούγεννα στη φυλακή μετά τη δήλωσή της ότι ο 87χρονος πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι «ένας ομοφυλόφιλος που γυρίζει από κρεβάτι σε κρεβάτι».

Η Λινέτ Κορένι τελεί υπό κράτηση από τη Δευτέρα κατηγορούμενη για υπονόμευση της εξουσίας του προέδρου μετά τη δήλωση ότι ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είχε σχέσεις με τον πρώην υπουργό Πληροφόρησης Τζόναθαν Μόγιο και με τον πρώτο πρόεδρο της χώρας μετά την ανεξαρτησία, Καναάν Μπανάνα.

Ο Μπανάνα είχε καταδικαστεί το 1999 για σοδομισμό συνεργατών του. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας την ομοφυλοφιλία «φριχτή».

Η Καρένι, η οποία κρατείται στο Μουτάρε, περίπου 300χλμ νοτιοανατολικά της Χαράρε, κατηγορείται ότι υπονόμευσε την εξουσία του προέδρου. H ανώτατη ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι κάθειρξη 20 ετών.

Η βουλευτής ανήκει στο κόμμα του Τσβανγκιράι, ο οποίος το 2000, και ενώ το κόμμα του βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αποφάσισε να συγκροτήσει έναν εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του Μουγκάμπε, το Zanu-PF.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος του Τσβανγκιράι, «Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή», η Καρένι αρνείται τις κατηγορίες.

«Πιστεύουμε ότι η σύλληψη είναι ένας τρόπος να μάς οδηγήσουν εκτός της κυβέρνησης. Ανησυχούμε πολύ για αυτό» δήλωσε ο Ντάγκλας Μουονζόρα.

Ο Μουγκάμπε έχει προβεί στο παρελθόν σε σκληρά ομοφοβικά σχόλια, χαρακτηρίζοντας τους ομοφυλόφιλους «χειρότερους από τα γουρούνια και τους σκύλους που γνωρίζουν τους φυσικούς τους ερωτικούς παρτενέρ».

Δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερη η Καρένι με εγγύηση, ωστόσο η βουλευτής θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση, καθώς οι εισαγγελείς επικαλέστηκαν νόμο που αναστέλλει για επτά ημέρες την αποφυλάκιση με εγγύηση, μέχρις ότου εκδικαστεί η έφεση που έχει ασκήσει η ίδια.