Δεν υπάρχει απόφαση ή εντολή για «πάγωμα» των επιστροφών φόρου, δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Καπελέρης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο κ. Καπελέρης είπε ότι το μόνο που γίνεται είναι ο επανέλεγχος σε όσες επιστροφές ξεπερνούν το ποσό των 1.500 ευρώ (σ.σ. κάτι που είναι ήδη γνωστό).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατόν κάποιος που θα πάει με την επιταγή στην τράπεζα ή την εφορία να μην εισπράξει την επιστροφή.

Ο κ. Καπελέρης διέψευσε ακόμα τα όσα λέγονται σχετικά με ελλείψεις στις Εφορίες εντύπων είσπραξης εισφορών, δηλώνοντας ότι είναι «υπερβολές».

«Ποια είναι αυτή η Εφορία, να μου την πείτε», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι «δεν πρόκειται να \”παγώσουν\” μικρά ποσά επιστροφής και συμψηφισμοί», προσθέτοντας ότι δε θα πρέπει να ανησυχούν όσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Σημειώνεται ότι σχετική απόφαση για το «πάγωμα» των επιστροφών και των συμψηφισμών φόρου (όταν το αποτέλεσμα δεν είναι αρνητικό για το Δημόσιο) είχε αναφερθεί ότι ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιστροφές φόρου εφέτος έχουν σκαρφαλώσει στα 5 δισ. ευρώ, όταν στο Μεσοπρόθεσμο η πρόβλεψη ήταν 3,8 δισ. ευρώ.

Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, η «μαύρη τρύπα» διευρύνθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του προϋπολογισμού να έχει εκτροχιασθεί και να πλησιάζει το 10% του ΑΕΠ.

Για να παραμείνει το έλλειμμα στο 9% πρέπει να εισπραχθούν έσοδα 7,5 δισ. ευρώ, κάτι που είναι ανέφικτο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα δημόσια έσοδα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου δεν εμφανίζουν καλή εικόνα, ωστόσο υψηλότερα από τα αναμενόμενα είναι τα έσοδα από το «χαράτσι» στα ακίνητα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook