Στην πρόσφατη έκθεση του οργανισμού Freshfel, αποτυπώνεται η κατάσταση στις κυριότερες χώρες παραγωγής εσπεριδοειδών, η οποία επηρεάζει τις τιμές και των ελληνικών προϊόντων.

 Γενικότερα οι πωλήσεις του κλάδου έχουν μειωθεί σημαντικά (20% σε σχέση με πέρσι) κάτι που σχετίζεται κυρίως με τη μειωμένη ζήτηση λόγω καλοκαιρίας, αφού όπως συνήθως γίνεται ο καταναλωτής αγοράζει εσπεριδοειδή όταν κάνει κρύο.

Αναλυτικά η έκθεση αναφέρει για την Ισπανία ότι υπάρχει σχετικά πρώιμη παραγωγή πολύ καλής ποιότητας. Η πρωιμότητα ειδικά των κλημεντίνων είναι τέτοια που προεξοφλείται υψηλή ζήτηση για αυτά από Ιανουάριο ως Μάρτιο. Η κατανάλωση εξελίσσεται ομαλά με τις τιμές παραγωγού να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της υψηλής παραγωγής και της οικονομικής κρίσης.

Ελλάδα
Στην χώρα μας η παραγωγή είναι σχετικά όψιμη. Το χρώμα είναι ικανοποιητικό άλλα το μέγεθος μικρότερο για τα περισσότερα εσπεριδοειδή. Οι προοπτικές δεν είναι καλές λόγω μειωμένης ζήτησης και από τους καταναλωτές και από τις βιομηχανίες. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, οι τιμές θα κυμανθούν σε χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα και η κύρια αιτία είναι η οικονομική κρίση. Και μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν «φήμες» για εξαγωγές στις χώρες των Βαλκανίων χωρίς παραστατικά, κατευθείαν από το χωράφι.

Ιταλία
Στην Ιταλία, τα πορτοκάλια έχουν μια οψίμιση κατά 2 εβδομάδες περίπου, ενώ μεγάλο ποσοστό των καρπών δεν έχουν καλό μέγεθος και θα οδηγηθούν στη χυμοποίηση. Στα λεμόνια, η ποιότητα είναι καλή ενώ τα μανταρίνια καθυστέρησαν.

Κύπρος
Στη Μεγαλόνησο η συγκομιδή είναι όψιμη (πάνω από μία εβδομάδα) κυρίως για τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ. Εξαιτίας αυτής της οψίμισης οι εξαγωγές του Νοεμβρίου υπολείπονται κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κάτι που όμως προβλέπεται να διορθωθεί στην πορεία. Οι κλιματολογικές συνθήκες κατά την καλλιέργεια ήταν πολύ καλές και η παραγωγή είναι πολύ ποιοτική. Οι φόβοι μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων σχετίζονται με την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης και τις χαμηλές τιμές στα λεμόνια (-20%), λόγω της ισπανικής και τουρκικής παραγωγής. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα γκρέιπφρουτ, με τη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινων γκρέιπφρουτ σε χαμηλές τιμές. Η μεγάλη ελπίδα βρίσκεται στα μανταρίνια, αφού η πλειοψηφία της ποικιλίας Nova έχει ήδη εξαχθεί στη Ρωσία, ενώ η Minneola και η Mandora θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Τέλος, οι τιμές προβλέπεται να είναι λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρσι και στα πορτοκάλια.

Μαρόκο
Η συγκομιδή στο Μαρόκο καθυστέρησε πάνω από 10 ημέρες. Η ποιότητα όμως είναι πολύ καλή και ως προς το μέγεθος και ως προς τις προσβολές από έντομα και ασθένειες. Μέχρι στιγμής η ζήτηση και το εμπόριο αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι τιμές είναι χαμηλές και οι άνθρωποι της αγοράς μεταθέτουν τις ελπίδες τους για την εορταστική περίοδο που διανύουμε.

Αίγυπτος
Τα στοιχεία για τη χώρα είναι ελλιπή λόγω της κοινωνικής αναταραχής, αλλά σε γενικές γραμμές προβλέπεται αύξηση της παραγωγής των πορτοκαλιών κατά 5-10%.

Τουρκία
Λόγω της καλοκαιρίας αναμένεται αύξηση της παραγωγής σε λεμόνια, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια, ενώ σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν τα μανταρίνια τους λόγω προσβολής από αλτερνάρια.

Η.Π.Α.
Στην Αμερική, αναμένεται αύξηση της παραγωγής πορτοκαλιών κατά 3%, ενώ σοβαρές μειώσεις παρατηρούνται σε λεμόνια (-11%), γκρέιπφρουτ και μανταρίνια, κυρίως λόγω της επικράτησης ισχυρών ανέμων.

Αργεντινή
Οι εξαγωγές είναι προβληματικές και οι τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά. Στα γκρέιπφρουτ και στα λεμόνια προβλέπεται μείωση της παραγωγής, ενώ στα γλυκά εσπεριδοειδή η παραγωγή θα μείνει στα ίδια επίπεδα.

Αυστραλία
Κοντά στο κλείσιμο της περιόδου, οι εξαγωγές εσπεριδοειδών είχαν δύο πρόσωπα. Από τη μια παρατηρήθηκε άνοδος των εξαγωγών μανταρινιών (κατά 46,7%), ενώ για τα λεμόνια και τα λάιμ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 42%.

Νότιος Αφρική
Οι εξαγωγές της χώρας πλήττονται σημαντικά από την μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη και την αυξημένη παραγωγή των Μεσογειακών χωρών. Μόνος σύμμαχος για τους παραγωγούς η ισοτιμία με το ευρώ και το δολάριο, που κάνει εξαιρετικά ανταγωνιστικές τις τιμές τους.

(agrotypos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook