Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι επενδυτές ανά την  Ευρώπη, προσπαθώντας να αξιολογήσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις  των τελευταίων ημερών.

Στο κλείσιμο της  χρονιάς, μιας χρονιάς κατά τη διάρκεια της οποίας η κρίση στην ευρωπαϊκή  και συνεπακόλουθα στην παγκόσμια  οικονομία κορυφώθηκε, οι λύσεις δεν  μοιάζουν να έχουν έρθει, οι αδυναμίες  και τα προβλήματα παραμένουν, ενώ  και οι πολιτικοί ταγοί της  Ευρωζώνης εξακολουθούν να αντιδρούν  με διαφορά … φάσης και να πολλαπλασιάζουν  έτσι τον προβληματισμό των αγορών.

Μετά τη χθεσινή  εντυπωσιακή κίνηση της ΕΚΤ, που  με τα σχεδόν 500 δισεκατομμύρια ευρώ που  «μοίρασε» στις τράπεζες έκανε την  πιο επιθετική της παρέμβαση  στην διαχείριση της κρίσης και επί  της ουσίας πραγματοποίησε ό,τι πιο κοντινό στην απευθείας κοπή χρήματος, το ερώτημα για τη σημερινή ημέρα είναι πως θα αποτιμήσουν τις … μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη οι επενδυτές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε  τις τελευταίες επιλογές των διαχειριστών, αφού μόλις χθες το βράδυ η Fitch Ratings τα «έβαλε» εκ νέου με τις ΗΠΑ και η Bank Of America άνοιγε … πόλεμο με το ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο μεν οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings δημοσιοποίησε το βράδυ της Τετάρτης έκθεση σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα χάσουν, μέχρι το 2013, την κορυφαία διαβάθμιση ΑΑΑ στην πιστοληπτική τους ικανότητα και την ίδια ώρα οι αναλυτές ενός άλλου αμερικανικού κολοσσού, της Bank of America, εκτιμούσαν πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά ενδέχεται να «δώσει ευκαιρίες κερδών» σε όσους θα επιλέξουν να … κοντράρουν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα!

Εξ’ ου και συστήνουν  στους πελάτες τους να σορτάρουν στο ευρώ, έως και τα επίπεδα των 1,2510 δολαρίων.

Παράλληλα η Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο 14 Δήμων και αυτονομιών περιφερειών της Ισπανίας, περιλαμβανομένων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, άλλων τόσων της Ιταλίας, ενώ τέλος υποβάθμισε και την προοπτική πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με κυριότερες τη γαλλική Societe Generale, την ισπανική Banco Santander και την ιταλική Intensa Sanpaolo.

Στα νέα δεδομένα της σημερινής ημέρας η εκτίμηση του προέδρου της Royal Bank of Scotland ότι \”μια μικρή χώρα\” θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που θα ασκήσει περισσότερες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως.

Στα θετικά της ημέρας η απουσία μεγάλων «ανοιγμάτων» ευρωπαϊκών χωρών στην αγορά ομολόγων. Τουλάχιστον μέχρι την αρχή του  νέου έτους, οπότε και θα ξεκινήσει  νέος γύρος ομολογιακών εκδόσεων που πραγματικά θα «τεστάρει» τις  αντοχές του ευρωσυστήματος!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook