Το ενδεχόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας των εκλογών προκειμένουν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της θα συζητήσει την Παρασκευή ο κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Το θέμα δεν είναι ημερολογιακό αφού συναρτάται με την αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μπορεί ο κ. Σαμαράς να δηλώνει επισήμως ότι ο ρόλος της κυβέρνησης εξαντλείται στην ολοκλήρωση του PSI ωστόσο εκ των πραγμάτων είναι ανοικτό το θέμα των μέτρων που θα συνοδεύσουν τη νέα δανειακή συμφωνία και θα αφορούν την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς λέει ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσει με τους δανεισές της χώρας η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Είναι αμφίβολο όμως αν συμφωνήσουν οι εταίροι της χώρας που επιβάλλουν και τους όρους τους.

Σε κάθε περίπτωση δεν συζητείται μακρά αναβολή των εκλογών αλλά μετάθεσή τους για μερικές εβδομάδες. Άλλωστε οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας δημιουργούν υποχρέωση να έχει εκταμιευτεί η επόμενη μεγάλη δόση των 90 δισ. ευρώ έως τα μέσα Μαρτίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει εγκριθεί το νέο δάνειο της χώρας. Από εκεί και μετά μπορούν να προκηρυχθούν οι εκλογές. Μόνο που μεσολαβούν η 25η Μαρτίου και το Πάσχα. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δίνουν σαν καταλληλότερη ημερομηνία προς το τέλος Απριλίου κάτι όμως που είναι αμφίβολο αν δεχθεί η ΝΔ.

Καίει το θέμα των συντάξεων

Στην συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά – Παπαδήμου θα συζητηθεί και το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Μπορεί η ΝΔ να πέτυχε μία πολιτική νίκη κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναγκάζοντας τον κ. Κουτρουμάνη να το αποσύρει ωστόσο το θέμα δεν έληξε. Η ΝΔ δια του κ. Σταύρου Δήμα στάθηκε περισσότερο στα διαδικαστικά επισημαίνοντας ότι “δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των κομμάτων, ειδικά της ΝΔ, που έχει εκφράσει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των συντάξεων καθώς επίσης ότι απουσιάζε η δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά Ταμεία Ασφάλισης, κάτι που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η ΝΔ όμως αναγνωρίζει ότι υπάρχει  αναφορά στην 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του αριθμού των ταμείων και σταθεροποίησης των δαπανών σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς, όμως, ποσοτικούς προσδιορισμούς.

Έτσι το θέμα θα επανέλθει στο πλαίσιο του νέου Οικονομικού Προγράμματος που θα γίνει με βάση την 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

 Η ΝΔ αφήνει ανοικτό να δεχθεί κατόπιν της σχετικής προετοιμασίας ένα νέο κοινό Επικουρικό Ταμείο.

Πάντως όταν μετά τις τοποθετήσεις των υπουργών ο κ. Καψής επανήλθε προτείνοντας να εγκριθεί η πρόταση του κ. Κουτρουμάνη, ο κ. Στ. Δήμας διευκρίνισε ότι: «Πήραμε απόφαση για διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων και όχι για περικοπές. Αν η πρόταση τεθεί με το χαρακτήρα των περικοπών, εμείς θα διαφωνήσουμε». Ο κ. Δήμας παρενέβη και όταν ο κ. Μιλτιάδης Παπαιωάννου θέδωσε συγχαρητήρια στον κ. Κουτρουμάνη για το έργο που έχει επιτελέσει την προηγούμενη διετία. “Προς τί τα συγχαρητήρια; επειδή μετά από δύο χρόνια έφθασε να εισηγείται μία ακόμη περικοπή συντάξεων; Καλύτερα να είμαστε πιο φειδωλοί σε τέτοιες εκφράσεις αλληλοσυμπάθειας” φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως το θέμα είναι δύσκολο για τον κ. Σαμαρά. Αν δεχθεί εκτός από την συγχώνευση των ταμείων περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι χθεσινή του επιτυχία θα μετατραπεί σε αποτυχία με μεγαλύτερο πολιτικό κόστος. Αν πάλι επιμείνει να μην την ψηφίσει όταν θα έλθει στην βουλή το πιο πιθανό είναι ότι θα συμπαρασύρει και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και θα προκαλέσει πολιτική κρίση με άγνωστες συνέπειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook