Την ευθύνη στους Δήμους αποδίδουν τα Υπουργεία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων για τη μεταφορά των μαθητών από τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου, απαντώντας σε Αναφορά του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε χαρακτηριστικά το Υπουργείο Υποδομών στον κ. Κεγκέρογλου με τις διατάξεις του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. 35415/28-07-2011 «Μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους Δήμους», οι Δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές για τους οποίους πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου αυτού.

Σε περίπτωση που η μεταφορά των μαθητών πραγματοποιείται με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών, εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δημάρχου που αναθέτει τη μεταφορά η σύναψη της σύμβασης.

«Οι δαπάνες μεταφοράς και επιδότησης των μαθητών βαρύνουν τις σχετικές πιστώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που δεσμεύονται ειδικά για το σκοπό αυτό για κάθε δήμο στα όρια του οποίου βρίσκονται οι σχολικές μονάδες στις οποίες μεταφέρονται οι μαθητές.

Επιπλέον σύμφωνα με την παράγραφο 2 του σκεπτικού της εν λόγω απόφασης και το γεγονός ότι προκαλείται ετήσια δαπάνη από την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης αυτής, ύψους 1.400.000 ευρώ περίπου, για το τρέχον έτος, η δαπάνη ύψους 84.000.000 ευρώ, περίπου θα καλυφθεί από τις πιστώσεις στους Π/Υ των Περιφερειών και η δαπάνη ύψους 56.000.000 ευρώ περίπου θα καλυφθεί από τους Π/Υ των Δήμων. Για τα επόμενα έτη, η εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από τις πιστώσεις που θα εγγράφονται στους ΚΑΠ των ΟΤΑ α’ βαθμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος φορέας για την ανάθεση της μεταφοράς μαθητών, αλλά και για την κάλυψη της προκύπτουσας δαπάνης είναι φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτευόμενος ως εκ τούτου από το Υπουργείο Εσωτερικών, προς το οποίο έχει επίσης αποσταλεί η σχετική αναφορά για να απαντήσει λόγω αρμοδιότητας», καταλήγει η απάντηση που δόθηκε στον κ. Κεγκέρογλου.

(φωτο αρχείου)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook