Η αμερικανική τράπεζα Bank of America θα καταβάλει 335 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, καθώς η θυγατρική της Countrywide κρίθηκε ένοχη για διακρίσεις εις βάρος αφροαμερικανών και λατινοαμερικανών δανειοληπτών της κατά την περίοδο 2004-2008, ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Countrywide, την οποία εξαγόρασε η Bank of America εν μέσω ύφεσης το 2008, κατηγορείται ότι αύξανε τα επιτόκια και τα έξοδα δανείου περισσοτέρων από 200.000 αφροαμερικανών και ισπανόφωνων δανειοληπτών της, οι οποίοι είχαν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί στεγαστικό δάνειο με το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού.

Τα έξοδα δανείου και τα επιτόκια ήταν υψηλότερα σε σχέση με εκείνων που ήταν λευκοί και μη ισπανόφωνοι τόσο στην λιανική όσο και στην χονδρική τραπεζική, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτή η πρακτική οδήγησε πολλούς δανειολήπτες που ανήκαν σε μειονότητες, αλλά πληρούσαν τα κριτήρια, να ενταχθούν στην κατηγορία των δανειοληπτών υψηλού κινδύνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει τον πελάτη στην κατάσχεση και την χρεοκοπία.

Η συμβιβαστική συμφωνία ήταν η «μεγαλύτερη δικαίωση ιδιώτη δανειολήπτη» στην ιστορία του υπουργείου και θεωρείται προειδοποίηση προς άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

«Αυτοί οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει να κρίνουν με βάση την αξιοπιστία του αιτούντος, όχι το χρώμα του δέρματός του» είπε ο Χόλντερ.

Το ποσό του συμβιβασμού θα δοθεί ως αποζημίωση στους 200.000 δανειολήπτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook