Μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης με αφορμή τη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις, με την άρνηση της ΝΔ να δεχτεί τέτοιες περικοπές, οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου στο Υπουργικό της Πέμπτης, το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο για την επίσπευση της απονομής Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ελάχιστου κοινού παρονομαστή, πρέπει να γίνεται προσπάθεια για σύνθεση των απόψεων. Ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να έρχονται τέτοια νομοσχέδια όταν είναι γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «δεν έχουν δίκιο οι ‘κραυγάζοντες’», φράση που ενόχλησε σφόδρα τον κ. Βορίδη.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά αποτελείται από τρεις εταίρους, των οποίων οι απόψεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη» απάντησε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι «όποιος έχει άλλη άποψη δεν είναι ‘κραυγάζων’».

Η παρέμβαση πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ελάχιστου κοινού παρονομαστή, πρέπει να γίνεται προσπάθεια για σύνθεση των απόψεων και, όπου αυτό δεν καθίσταται δυνατόν, την τελική λύση θα δίνει η Βουλή, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο προερχόμενος από τη ΝΔ αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να είναι «μονοθεματική» και έφερε ως παράδειγμα τη διακομματική συνεννόηση που έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Παιδείας για να προωθηθούν σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, επισήμανε, με αφορμή το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αποτελείται από 114 άρθρα, ότι σε τέτοιου όγκου νομοσχέδια, ένα κυβερνητικό σχήμα με τόσους υπουργούς είναι δύσκολο να συναινέσει χωρίς να εκφραστούν διαφωνίες. Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε οι διαφωνίες να λύνονται σε χαμηλότερο επίπεδο και μόνο όταν προκύπτουν μείζονες, αυτές να έρχονται στο υπουργικό συμβούλιο.

Με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «μπροστά μας είναι ένα πείραμα που δεν έχει ξαναγίνει και είναι φυσικό να ανακύπτουν προβλήματα». Η κυβέρνηση αυτή, συνέχισαν οι ίδιες πηγές, έχει πάνω από το κεφάλι της σαν «δαμόκλειο σπάθη» τον κίνδυνο χρεοκοπίας και μπροστά της τεράστια προβλήματα.

«Το πρωτοφανές του εγχειρήματος δημιουργεί τριβές και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε». Αν γίνει αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τότε θα έχουμε καταφέρει να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των πολιτών· αν όχι, τότε αυτό θα συνιστά συνολική αποτυχία.

Τα φαινόμενα ενδοκυβερνητικής δυσλειτουργίας που παρατηρούνται, καθώς και το θέμα που έχει ανακύψει με το χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλιας, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία ανήκε στον κ. Παπούλια ο οποίος ανέφερε ότι βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών εφόσον κριθεί απαραίτητο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να καλλιεργήσει αρνητικό κλίμα, επιχειρώντας να μπλοκάρει το ενδεχόμενο νέας σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν δεν προκύψουν νεώτερα στοιχεία που να την δικαιολογούν, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

«Τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν. Δεν καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα μιας νέας τέτοιας συνάντησης», σχολίαζαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς παραμένει αμετακίνητος στη θέση για σύντομη προσφυγή στις κάλπες, βάσει και της αρχικής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δρομολογημένο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Προς το παρόν το μόνο δεδομένο είναι οι συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή ο κ. Λουκάς Παπαδήμος με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά (6:30 μ.μ.) και Γιώργο Καρατζαφέρη (8:00 μ.μ.). Το αντίστοιχο ραντεβού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κλείσει ακόμη.

Νωρίτερα, στη Βουλή, ο Γ.Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι «το πράγμα, όπως έχει σήμερα, δεν προχωράει. Θα γίνουν διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό, αύριο, αλλά καλό θα είναι να υπάρχουν και στα πρακτικά της Βουλής, οι ενστάσεις μας και οι προβληματισμοί μας, κατά πόσο η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, όταν κάποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς όχι όλοι, επιδίδονται σε κομματικές διαδικασίες αλλά και στην αναμονή των εκλογών».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε «ή εκλογές αύριο, προκήρυξη εκλογών αύριο ή προκήρυξη εκλογών με ένα χρόνο που θα επιτρέπει την επώαση και την διύλιση όλων αυτών των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί σε αδιέξοδο τη 15η Μαρτίου όπου έχουμε να δώσουμε το μεγάλο ομόλογο».

Υπέρ της συνεδρίασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τάσσεται η Δημοκρατική Συμμαχία και ζητά επιπλέον να κρατηθούν πρακτικά και να δημοσιοποιηθούν. Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη αφού επισημαίνει πως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να παίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης», χαρακτηρίζει χρήσιμες αυτές τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να σταματήσουν τα παλαιοκομματικά πολιτικά παιχνίδια».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook