Μια κουκκίδα στο ινδονησιακό σύμπλεγμα των περίπου 17.000 νησιών στη Νοτιοανατολική Ασία, το Μπαλί μαγεύει τα πλήθη τουριστών που, χρόνια τώρα, εξακολουθούν να το φλερτάρουν επίμονα.

Οι Μπαλινέζοι, λαός ευγενικός, έντονα πνευματικός, με κουλτούρα και έθιμα που ζωντανεύουν μέσα από παραδοσιακούς χορούς και μυσταγωγικές θρησκευτικές τελετές, κλέβουν τις εντυπώσεις.

\"\"

Μοναδικές εναλλαγές στο τοπίο, το ρομαντικό Ουμπούντ, κρυμμένο ανάμεσα σε κορυφές πανύψηλων τροπικών δέντρων με το ορμητικό ποτάμι να ξεπλένει τις παρυφές του, και στα νοτιοανατολικά του νησιού οι παραμυθένιες παραλίες που κρατάνε τα σκήπτρα της ομορφιάς.

Τα κορυφαία πεντάστερα θέρετρα του νησιού «φιλοξενούν» τα όνειρα και των πιο απαιτητικών. Νωρίς το πρωί, η λίμνη-κρατήρας Μπατούρ είναι το ιδανικό παρατηρητήριο για το ομώνυμο ενεργό ηφαίστειο, ενώ το δειλινό ο ναός Tanah Lot, χτισμένος πάνω σε μια βραχονησίδα και περικυκλωμένος από θάλασσα, θυμίζει καρτ ποστάλ.

Τι να δείτε…

Το Σπήλαιο των Ελεφάντων του 11ου αιώνα είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού. Η είσοδος στη σπηλιά γίνεται κάτω από το τρομακτικό κεφάλι ενός δαίμονα με το στόμα διάπλατα ανοιχτό, ενώ στο στενόμακρο εσωτερικό εντυπωσιάζει το άγαλμα του θεού Γκανέσα με κεφάλι ελέφαντα.

Οπλιστείτε με μπανάνες και κάντε έναν περίπατο στο Δάσος των Πιθήκων (www.monkeyforestubud.com, τηλ. 0062 361 971 304, Padangtegal) του Ουμπούντ. Οι θρασύτατοι μακάκοι με τις μακριές ουρές, που δεν διστάζουν να αρπάξουν ό,τι τους γυαλίσει, «φυλάνε» τον ινδουιστικό ναό που είναι χαμένος μέσα στην τροπική βλάστηση.

Στο Ουμπούντ χτυπάει η καλλιτεχνική ψυχή του νησιού. Περπατήστε στα στενά της μικρής πόλης ανάμεσα σε μουσεία, γκαλερί και καταστήματα τέχνης. Τα βράδια το παλάτι της βασιλικής οικογένειας Puri Saren Agung (τηλ. 0062 361 975 057, Jalan Raya) φιλοξενεί χορευτικές παραστάσεις.

\"\"

Βαθιά θρησκευόμενος λαός, οι Μπαλινέζοι εκφράζουν την πίστη τους με καθημερινή προσευχή και προσφορές στους ναούς. Ο ιερότερος όλων είναι ο ινδουιστικός ναός Μπεσακί, γνωστός και ως Μητρικός Ναός, χτισμένος στις μαγευτικές πλαγιές του όρους Αγκούνγκ – ένα συγκρότημα ιερών που εκτείνονται σε κλιμακωτές ταράτσες.

Αγκιστρωμένος στον κατακόρυφο βράχο, με το κύμα του ωκεανού να σκάει στα πόδια του, ο ναός Pura Luhur Uluwatu, αφιερωμένος στα πνεύματα της θάλασσας, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Το σούρουπο, με φόντο ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα, παρακολουθήστε παραδοσιακούς χορούς kecak.

Οι λάτρεις της θάλασσας καταδυθείτε στα ζεστά νερά και εξερευνήστε έναν από τους θεαματικότερους βυθούς στον κόσμο. Χελώνες, σαλάχια και πολύχρωμα ψαράκια κολυμπούν ανάμεσα σε χρωματιστούς κοραλλιογενείς υφάλους. Καταδύσεις οργανώνονται από τις παραλίες Νούσα Ντούα, Σεμινιάκ κ.ά. (www.divecenterbali.com).

Οι σέρφερ προτιμήστε τη φημισμένη παραλία Kuta.

\"\"

Πού να μείνετε…

Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά 21 μοναδικές ευρύχωρες σουίτες με έπιπλα αποικιακού στυλ, κρεβάτια με ουρανό και φόντο την τροπική ζούγκλα προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία ευεξίας και χαλάρωσης. Στο COMO Shambhala Estate (www.cse.como.bz, τηλ. 0062 361 978 888, Banjar Begawan, Ubud) εμπιστευτείτε τους ειδικούς για μια πνευματική, σωματική και διατροφική ανανέωση.

Στο Four Seasons Resort at Jimbaran Bay (www.fourseasons.com/jimbaranbay, τηλ. 0062 361 701 010) ταράτσες με ορυζώνες και λιμνούλες με χρυσόψαρα αιωρούνται πάνω από τον ωκεανό, σε ένα περιβάλλον αληθινά εξωτικό. Απολαύστε τη διαμονή σας στις πολυτελείς βίλες με τις ιδιωτικές πισίνες και παρακολουθήστε μαθήματα μπαλινέζικης κουζίνας ή χαλαρώστε στην απέραντη αμμουδιά και στο ατμοσφαιρικό spa.

Πού να φάτε…

Δοκιμάστε ντόπιες σπεσιαλιτέ σε κάποιο από τα warungs, τα μικρά παραδοσιακά καφέ, που θα συναντήσετε παντού στο νησί.

Το lounge εστιατόριο Ary\’s Warung (www.dekco.com, τηλ. 0062 361 975 053, Main Street, Ubud) προτείνει σύγχρονη, αυθεντική ασιατική κουζίνα με βιολογικά προϊόντα αποκλειστικά, σε ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον με επιρροές από τη μοντέρνα τοπική αισθητική.

Ενας τροπικός κήπος στην καρδιά του Ουμπούντ είναι το ιδανικό σκηνικό για ρομαντικά δείπνα υπό το φως των κεριών. Στο Mozaic (mozaic-bali.com, τηλ. 0062 361 975 768, Jalan Sangginan) η κουζίνα – ένα πρωτότυπο πάντρεμα ασιατικής και γαλλικής – συστήνει πιάτα που διαρκώς αλλάζουν, σύμφωνα με την εποχικότητα των προϊόντων και την έμπνευση του σεφ (κλειστά κάθε Δευτέρα).

\"\"

Tips

  • Για την είσοδό σας στην Ινδονησία θα χρειαστείτε τουριστική βίζα, την οποία μπορείτε να εκδώσετε απευθείας στο αεροδρόμιο της χώρας. Το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 35-40 δολάρια.
  • Το τοπικό νόμισμα είναι η ινδονησιακή ρουπία, αλλά συναλλαγές γίνονται και σε ευρώ, καθώς και σε δολάρια.
  • Το κλίμα στο Μπαλί είναι τροπικό και η θερμοκρασία σταθερά υψηλή όλον τον χρόνο, με ελάχιστες διακυμάνσεις. Από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο είναι η περίοδος των βροχών.
  • Στους περισσότερους ναούς και αξιοθέατα η είσοδος είναι ελεύθερη.

\"\"


(Το Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook