Η Άνα Μποτέγια, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, βρέθηκε από… σπόντα στο αξίωμα, καθώς ο νυν δήμαρχος, Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν, αναλαμβάνει το υπ. Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Ραχόι

Γυναίκα δήμαρχο απέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Μαδρίτη. Πρόκειται για την Ανα Μποτέγια, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αντιδήμαρχο έως σήμερα της πόλης, υπεύθυνη για θέματα περιβάλλοντος. Στη δημαρχική καρέκλα βρέθηκε από… σπόντα καθώς ο νυν δήμαρχος, Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν, αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη νέα κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

Γνωστή ως «La Botella» (το επώνυμό της σημαίνει μπουκάλα), υπήρξε πολύ πιο δημοφιλής από τον στεγνό και χωρίς χιούμορ σύζυγό της. Αυτοαποκαλούμενη παραδοσιακή Καθολική, κομψή και με ιδιαίτερη προτίμηση στα έντονα χρώματα -σαν ηρωίδα ταινίας του Αλμοδόβαρ…, η Μποτέγια ως πρώτη κυρία της χώρας υπήρξε ίνδαλμα για πολλές μεσήλικες Ισπανίδες, αφού κατόρθωνε να συνδυάζει με χάρη -κατά τη γνώμη τους- τον παραδοσιακό ρόλο της γυναίκας, που εγκαταλείπει την καριέρα (στην περίπτωσή της στη Δημόσια Διοίκηση) για τα παιδιά της (έχει τρία) και τον άνδρα της, με αυτόν της έξυπνης, δυναμικής και καλλιεργημένης σύγχρονης γυναίκας.

Τελικά αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά το 2003, βάζοντας υποψηφιότητα στον δήμο της Μαδρίτης, παραδοσιακό φέουδο του Λαϊκού Κόμματος. Λίγους όμως μήνες μετά την εκλογή της, αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του δημοτικού της διαμερίσματος σε έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της πρωτεύουσας. Η μετακόμιση σε νέο κτίριο στοίχισε 14,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος για τα «πολυτελή γούστα» της «La Botella». Στη συνέχεια αποκήρυξε τη νομοθεσία που επέτρεπε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, προκαλώντας την οργή των πιο προοδευτικών στοιχείων της ισπανικής κοινωνίας.

Ακολούθησαν οι συγκρούσεις της με οργανώσεις για θέματα περιβάλλοντος, αφού το 2007 ανέλαβε τα περιβαλλοντικά ζητήματα του δήμου. Η μόλυνση της Μαδρίτης ήταν για την ίδια «αποτέλεσμα της αφρικανικής σκόνης» κι έκτοτε κατηγορείται συχνά ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση στην πρωτεύουσα έχει χειροτερέψει.

Ο Αθνάρ έστω και σαν- ιδέα δίνει έντονο «παρών» στη νέα κυβέρνηση. Εκτός λοιπόν από τη γυναίκα του, που έγινε δήμαρχος μετά τη μετακόμιση του Γκαγιαρδόν στο υπ. Δικαιοσύνης, o Ραχόι συμπεριέλαβε στην κυβέρνησή του πολλούς βετεράνους της κυβέρνησης Αθνάρ. Για αντιπρόεδρο επέλεξε τη Σοράγια Σαένθ ντε Σανταμαρία, μία από τις πιο πιστές συμμάχους του εντός του κόμματος και μέχρι σήμερα κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook