Σε εκκρεμότητα παραμένει η διαπραγμάτευση Δημοσίου – πιστωτών για το επιτόκιο που θα έχουν τα νέα χρεόγραφα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομόλογων (PSI), αλλά και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

 Σύμφωνα με το Reuters, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Μουρμούρας εξέφρασε με δηλώσεις του την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τα σημεία για τα οποία εξακολουθεί να υπάρχει τριβή, δηλαδή σχετικά με το κουπόνι των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα, αλλά και σε άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ελλάδα, ΕΕ και ΔΝΤ επιδιώκουν να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 κάτι που αποτελεί βασικό στοιχεία στη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, πιέζουν ώστε τα νέα ομόλογα των 70 δισ. ευρώ που θα εκδώσει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα των υφιστάμενων τίτλων να φέρουν κουπόνι της τάξης του 4%. Ωστόσο, οι ιδιώτες πιστωτές που θα κουρέψουν κατά 50% τα υφιστάμενα ομολογά τους θα αναλάβουν ζημιές άνω του 65% σε καθαρή παρούσα αξία, κάτι που πολλοί εξ αυτών δεν θεωρούν βιώσιμο.

«Φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση σε πολλά θέματα, για παράδειγμα σχετικά με τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) και στο καθεστώς προτιμησιακού πιστωτή», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μουρμούρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία.

Πάντως, εποικοδομητικές χαρακτήρισε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων σε παρέμβασή του για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, με αφορμή τηλεοπτικό ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι το Ινστιτούτο επικρίνει τους ελληνικούς χειρισμούς.

Ειδικότερα, ο διευθύνων Σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, με αφορμή ρεπορτάζ ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού που άφησε να εννοηθεί ότι το Ινστιτούτο επικρίνει τους ελληνικούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις για το χρέος χαρακτήρισε λανθασμένες τις αναφορές αυτές και προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Συνεχίζουμε να έχουμε συνεργασία και εποικοδομητικές επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο, καθώς και με άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook