Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα Παρασκευή τις χώρες – μέλη του Ταμείου να διπλασιάσουν τους πόρους του ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από τις χώρες-μέλη να κάνουν ότι είναι δυνατό, ώστε το πακέτο των αποφάσεων του 2010 να έχει υλοποιηθεί πριν από την ετήσια γενική συνέλευση του Ταμείου για το 2012, που έχει προγραμματισθεί να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου στο Τόκιο.

Μόνο 53 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 36% του κεφαλαίου του ΔΝΤ, είχαν εγκρίνει έως τις 12 Δεκεμβρίου τις αυξήσεις των εισφορών τους. Για να εφαρμοσθεί η συμφωνία, απαιτείται να εγκριθεί από χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 70% του κεφαλαίου του ΔΝΤ. Σε ορισμένες χώρες, η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλιά τους.

Στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμεί η απόφαση του Κογκρέσου, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι εναντίον κάθε κίνησης του ΔΝΤ να διασώσει χώρες της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλουν τη συμμετοχή αμερικανικών κεφαλαίων για το σκοπό αυτό.

Οι αλλαγές στα ποσοστά συμμετοχής των χωρών στο κεφάλαιο του ΔΝΤ, με βάση τα οποία καθορίζονται οι εισφορές και τα δικαιώματα ψήφου τους, έχουν μεγάλη σημασία, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη κλιμακώνεται και αναμένεται να προκαλέσει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2012.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι 187 χώρες – μέλη του ΔΝΤ έχουν προθεσμία έως τον Οκτώβριο του 2012 για να εφαρμόσουν τη συμφωνία, με την οποία η Κίνα θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη χώρα του Ταμείου.

Η συμφωνία, που προβλέπει εκτός από τον διπλασιασμό των πόρων και τη μεταφορά δικαιωμάτων ψήφου πάνω από 6% σε δυναμικές οικονομίες, συνήφθη στη Νότια Κορέα τον Οκτώβριο του 2010.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook