Για πολιτική «ρατσισμού, διακρίσεων και ξενοφοβίας»,μιλά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αναφερόμενος στην απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ ανακοίνωσε την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Παρίσι, τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία και «πάγωμα» στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές επαφές.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κάλεσε την Τουρκία να μην αντιδρά με υπερβολικό τρόπο στην απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ζητώντας να υπάρξει ψυχραιμία. «Έχουμε πολλά για να συνεργαστούμε από κοινού», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες σχέδιο νόμου, που καθιστά ποινικό αδίκημα την άρνηση της αναγνώρισης, ως Γενοκτονίας, της μαζικής σφαγής -το 1915- των Αρμενίων από τους Τούρκους Οθωμανούς, παρά τις απειλές και την αγανάκτηση της Τουρκίας, αλλά και την παρουσία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών έξω από την Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε από πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 50 βουλευτών που ήταν παρόντες, ενώ έξι ψήφισαν κατά.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και την \’Αγκυρα, θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Γερουσία, όπου θα συζητηθεί το 2012.

Οι υποστηρικτές του εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί και από τη Γερουσία, πριν από τη διακοπή των εργασιών του γαλλικού Κοινοβουλίου στα τέλη Φεβρουαρίου, εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

H Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook