Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε έτη, έτσι και φέτος ο αμερικανικός κολοσσός της IBM ανακοίνωσε τις πέντε τεχνολογικές προβλέψεις του για την ερχόμενη πενταετία. Συγκεκριμένα, η IBM (η οποία προσφάτως έγινε 100 ετών) προβλέπει πως οι άνθρωποι στο κοντινό μέλλον θα μπαίνουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς (τραπεζικούς, e-mail) χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούν κωδικούς πρόσβασης, πως θα ελέγχουν τις ηλεκτρονικές συσκευές με το μυαλό τους και πως δεν θα βομβαρδίζονται άλλο πια από ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤON EΓΚΕΦΑΛΟ: Ηδη η IBM, καθώς και άλλες εταιρείες (Emotiv, NeuroSky) έχουν προχωρήσει στον σχεδιασμό συσκευών εξοπλισμένων με ειδικούς αισθητήρες που αγκαλιάζουν το κεφάλι και μπορούν να «διαβάζουν» τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η εν λόγω τεχνολογία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πρώτα στον χώρο της ψυχαγωγίας και των video-games. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα προβλέπει η IBM, σε μερικά χρόνια θα μπορούμε να καλούμε κάποιον στο τηλέφωνο απλώς… σκεπτόμενοι το όνομά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ: Στο μέλλον θα πάψουμε να δεχόμαστε ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα όχι επειδή οι εταιρείες θα σταματήσουν να τα στέλνουν αλλά απλώς επειδή αυτά θα είναι τόσο εξατομικευμένα (προσαρμοσμένα στις προτιμήσεις και στις online συνήθειες κάθε χρήστη) που θα μοιάζουν επιθυμητά.

PASSWORDS ΤΕΛΟΣ: Φανταστείτε να πηγαίνετε σε κάποιο μηχάνημα ATM και να «σηκώνετε» λεφτά όχι πληκτρολογώντας κάποιον κωδικό αλλά απλώς μιλώντας ή κοιτάζοντας σε ειδικούς αισθητήρες.

Τα βιομετρικά δεδομένα (η χροιά της φωνής, η ίριδα του οφθαλμού) πρόκειται να αντικαταστήσουν τα σημερινά γραπτά passwords. Μια πρώιμη μορφή της εν λόγω τεχνολογίας έχει ήδη ενσωματωθεί στο λογισμικό Android 4.0 της Google.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ: Στο μέλλον ο άνθρωπος θα μπορεί να παράγει αποθηκεύσιμη και αξιοποιήσιμη ενέργεια με κάθε του κίνηση (περπατώντας, τρέχοντας, κάνοντας ποδήλατο), με τη βοήθεια συσκευών οι οποίες θα προσαρμόζονται, για παράδειγμα, στις σόλες των παπουτσιών.

Η IBM ήδη μελετά την ενεργειακή αξιοποίηση της κίνησης των θαλάσσιων κυμάτων σε συνεργασία με τις αρχές της Ιρλανδίας.

ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΑΣΜΑ: Το χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες πρόκειται να γεφυρωθεί με όχημα τα (ολοένα φθηνότερα) κινητά τηλέφωνα, των οποίων η διείσδυση σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται σε πέντε χρόνια να έχει φτάσει στο 80%.

(Έθνος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook