Την άποψη ότι η Ευρωζώνη έχει πάρει «στραβό δρόμο» εκφράζει  ο Γιούργκεν Στάρκ σε σημερινή του συνέντευξη στην Welt Online.

Ο Γερμανός επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ που αποχωρεί την επόμενη εβδομάδα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , δικαιολογώντας στην Welt τη παραίτηση του είπε ότι αποχωρεί διότι θέλει να διατηρήσει την προσωπική του αξιοπιστία.

Ο Στάρκ εμφανίσθηκε απολύτως πεπεισμένος ότι με τη συνθήκη του Μάαστριχτ τέθηκαν γερά θεμέλια για τη νομισματική ένωση, ωστόσο κάποιες κυβερνήσεις δεν άσκησαν βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική και παρά τις προειδοποιήσεις βρέθηκαν τελικά σε δύσκολη θέση.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. Μετά από 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα πρέπει τώρα να γινει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Θεωρώ ότι είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Ευρώπη φαίνεται να εξαρτάται από τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, προσθέτοντας πως η «Ευρώπη πρέπει να λύσει τα δικά της προβλήματα και να μειώσει την εξάρτηση από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω μιας συνεκτικής δημοσιονομικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο η εμπλοκή του ΔΝΤ σημαίνει ότι η Ευρώπη εκτίθεται πλήρως στα διεθνή σώματα και στις απόψεις που εκπροσωπούν, ενώ συμπλήρωσε: «Πρακτικά δεν βλέπω άλλες χώρες εκτός από την ευρωζώνη να θέλουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα. Είναι μία προσπάθεια να παρακάμψουμε την απαγόρευση άμεσης νομισματικής χρηματοδότησης στην Ευρώπη».

Ο Στάρκ υπογράμμισε πως αν μια χώρα έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΔΝΤ χρειάζεται πολύς χρόνος για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Ευρώπη έχει πρόβλημα επικοινωνίας. «Δεν υπάρχει κάποιος που πραγματικά εκπροσωπεί τη νομισματική ένωση. Αυτό ήταν διαφορετικά σε παλαιότερες εποχές. Και αυτό είναι κάτι που θα αποκαλούσα μια έλλειψη ηγεσίας στην Ευρώπη», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ότι η Ευρωζώνη να ολισθήσει σε ύφεση δεν εκτίμησε πως αυτό είναι πιθανό, ωστόσο αναγνώρισε τον κίνδυνο «βουτιάς» στην ανάπτυξη. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εμφανίσθηκε να θεωρεί πως την παρούσα περίοδο το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1% είναι λογικό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook