Υπέρ της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον προκύψει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τάχθηκε το απερχόμενο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι.

 Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ο Ιταλός αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει επί του παρόντος κινδύνους αποπληθωρισμού (μείωσης του γενικού επιπέδου των τιμών), προσθέτοντας: «Αλλά, αν οι συνθήκες αλλάξουν; Δεν θα έβλεπα κανένα λόγο να μη χρησιμοποιηθεί μία τέτοια πολιτική, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ευρωζώνης».

Ο κ. Σμάγκι τόνισε τη σημασία αποφασιστικής δράσης από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Δεν απέκλεισε την αύξηση των παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, ενδεχομένως με την ανακοίνωση ενός ορίου για τις αποδόσεις των ομολόγων τους ή ενός spread (διαφοράς) μεταξύ της απόδοσης των γερμανικών ομολόγων και των άλλων κρατικών ομολόγων.

«Δεν καταλαβαίνω τις, κατά κάποιο τρόπο, θρησκευτικές συζητήσεις σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση», δήλωσε ο κ. Σμάγκι που αποχωρεί στο τέλος του έτους από την ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι τέτοιες πολιτικές (που σημαίνουν τη δημιουργία χρήματος και την αγορά ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες) έχουν ακολουθηθεί στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όταν οι κεντρικές τράπεζες τους διέβλεψαν κινδύνους αποπληθωρισμού.