Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υιοθέτησε χθες τις μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο και το πλαίσιο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τις οποίες είχε εισηγηθεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

Ο νόμος, που υιοθετήθηκε με 260 ψήφους υπέρ και 38 κατά, προβλέπει μείωση του αριθμού των βουλευτών από 386 που είναι τώρα σε 199, αλλά και τη διεξαγωγή εκλογών σε ένα μόνο γύρο, μεταρρυθμίσεις που οφελούν το κυβερνών κόμμα Fidesz, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Ο νέος εκλογικός νόμος περιπλέκει επίσης την διαδικασία για τα μικρά κόμματα, που δεν θα μπορούν να επιδιώκουν τη δημιουργία συνασπισμών στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Εξάλλου πρόβλημα θα δημιουργηθεί και από την αύξηση από 750 σε 1.000 του αριθμού των υπογραφών υποστήριξης που χρειάζεται να συγκεντρώσει κάθε ένας που επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι, απείχαν από την ψηφοφορία και διοργάνωσαν διαμαρτυρία μπροστά στο κοινοβούλιο, στην οποία πήραν μέρος και περίπου 2.500 Ούγγροι.

Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Φέρεντς Γκιούρτσανι, ο οποίος συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγες ώρες από την αστυνομία, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η αστυνομία απομάκρυνε τον Γκιούρτσανι και πολλούς άλλους βουλευτές της κεντροαριστεράς και των πράσινων-φιλελεύθερων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν αλυσοδεθεί στην πύλη του κτιρίου της ουγγρικής Βουλής.

Εκτός από το νέο εκλογικό νόμο, το κοινοβούλιο υπερψήφισε και τη μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας, παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανησυχεί ότι με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η ανεξαρτησία της τράπεζας.