Προάγγελο της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να αποτελεί το μέγεθος του εξωτερικού τμήματος του εγκεφάλου, του εγκεφαλικού φλοιού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη, όσοι έχουν λεπτό εγκεφαλικό φλοιό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Ο εγκεφαλικός φλοιός έχει πάχος 2-4 χιλιοστά και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε όλες τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή, η αντίληψη, η σκέψη, η γλώσσα και η συνείδηση. Ο φλοιός περιέχει τα σώματα των νευρικών κυττάρων που αποτελούν και την φαιά ουσία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 159 εθελοντές, μέσης ηλικίας 76 ετών, κανένας εκ των οποίων δεν είχε ενδείξεις άνοιας όταν άρχισε η μελέτη. Όλοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Όπως γράφουν ο δρ Μπράντφορντ Ντίκερσον και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Neurology», επικέντρωσαν την μελέτη τους στον φλοιό του εγκεφάλου, επειδή προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως αυτή η περιοχή είναι μικρότερη σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ.

Στην παρούσα μελέτη ήθελαν να διαπιστώσουν εάν το ίδιο συμβαίνει και πριν παρουσιάσουν τη νόσο.

Όπως διαπίστωσαν, οι 19 από τους εθελοντές είχαν μικρότερο από το μέσο όρο εγκεφαλικό φλοιό, οι 24 μεγαλύτερο από το μέσο όρο, ενώ οι υπόλοιποι 116 μέσου μεγέθους εγκεφαλικό φλοιό.

Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ μνήμης, προσοχής, προγραμματισμού και επίλυσης προβλημάτων. Τα τεστ αυτά έγιναν κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα επί μία τριετία.

Στο τέλος της τριετίας, το 21% απ’ όσους είχαν λεπτό εγκεφαλικό φλοιό είχαν παρουσιάσει συμπτώματα άνοιας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν την μέσου μεγέθους φαιά ουσία ήταν μόλις 7%. Αντιθέτως, κανένας απ’ όσους είχαν εγκεφαλικό φλοιό πιο παχύ από τον μέσο όρο δεν ανέπτυξε συμπτώματα άνοιας.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν επίσης τους εθελοντές τους σε εξετάσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού (με παρακέντηση), διαπιστώνοντας πως το 60% όσων είχαν μικρότερο εγκεφαλικό φλοιό διέθεταν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης (λέγεται βήτα-αμυλοειδής) που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το αντίστοιχο ποσοστό όσων είχαν τον μέσου μεγέθους εγκεφαλικό φλοιό ήταν 36%, ενώ σε όσους είχαν τον πιο παχύ ήταν μόλις 19%.

Πως μπορεί να αυξήσει κανείς την φαιά ουσία του εγκεφάλου του; Ειδικοί από το Πίτσμπουργκ ανέφεραν τον περασμένο μήνα πως τα ψάρια είναι μια καλή επιλογή, καθώς σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μόλις μία μερίδα την εβδομάδα μειώνει κατά πέντε φορές τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook