Τη σύλληψη του ιδρυτή της γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει εμφυτεύματα στήθους, της PIP, Ζαν Κλοντ Μας, ζήτησε η Ιντερπόλ, από όλα τα συνεργαζόμενα κράτη.

Η Ιντερπόλ εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για τη σύλληψη του 72χρονου Ζαν Κλοντ Μας, λέγοντας ότι καταζητείται για αδικήματα που αφορούν «τη ζωή και την υγεία» από την Κόστα Ρίκα.

Ο Μας αυτοδιαφημίζεται στο Διαδίκτυο ως ερευνητής από τη Κόστα Ρίκα.

Ο Πάτρικ Μπαράφ, πλαστικός χειρούργος στο Παρίσι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι συνάντησε τον Μας το 1981, αλλά ότι δεν χρησιμοποίησε τα εμφυτεύματα της εταιρείας του, επειδή ανησυχούσε που οι τιμές ήταν τόσο χαμηλές.

«Δεν είχε ιατρικό υπόβαθρο. Ήταν ένας χασάπης που πουλούσε ζαμπόν και λουκάνικα πριν ξεκινήσει αυτή τη δουλειά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις τα προσόντα για να κατασκευάζεις εμφυτεύματα στήθους» δήλωσε.

Η εταιρεία Poly Implant Prothèse (PIP) έκλεισε πέρυσι όταν αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσε σιλικόνη που δεν προοριζόταν για ιατρική χρήση.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από 30.000 γυναίκες με δυνητικά επικίνδυνα και απαγορευμένα εμφυτεύματα στήθους να προχωρήσουν στην αφαίρεσή τους, έπειτα από την εμφάνιση οκτώ περιστατικών καρκίνου.

Το Παρίσι ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα καλύψει το κόστος της αφαίρεσης των εμφυτευμάτων.

Εκτός από τη Γαλλία, τα εμφυτεύματα είχαν ταξιδέψει και σε άλλες χώρες. Υπολογίζεται ότι το 90% των πωλήσεων της PIP έγιναν σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως της Λατινικής Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Αν και η γαλλική κυβέρνηση εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα εμφυτεύματα σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου, ανέφερε ότι παρατηρούνται αρκετά περιστατικά ρήξης και διαρροής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook