Λοίμωξη επικαλείται ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και γι' αυτό δεν έχει παραδοθεί ακόμη στις αρχές, παρότι είχε εμφανιστεί πρόθυμος να παραδοθεί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο δικηγόρος του.

Από το πρωί έχει ζητήσει ιατρική βοήθεια καθώς παρουσιάζει υψηλό πυρετό και πόνους. Οι αστυνομικές αρχές που δεν μπορούν να εισβάλλουν στη Μονή για να τον συλλάβουν και βρίσκονται σε αναμονή για να εξεταστεί αν θα παραμείνει ο ηγούμενος στη μονή ή θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Το χρονικό της Παρασκευής

Προφυλακιστέος κρίθηκε την Παρασκευή, με βούλευμα του Συμβουλίόυ Εφετών Αθηνών, ο ηγούμενος της μονής Βατοπέδιου, Εφραίμ, ο οποίος είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση της ανταλλαγής των ακινήτων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της μονής.

Το δικαστικό συμβούλιο, με την απόφασή του, έλυσε τη διαφωνία που είχε προκύψει μετά την απολογία του κατηγορουμένου ανάμεσα στην εφέτη ειδική ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού, και τον εισαγγελέα Παναγιώτη Ματζούνη.

Η ανακρίτρια είχε τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ ο εισαγγελέας ότι ο κ. Εφραίμ πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.

Μετά την έκδοση του βουλεύματος, η ανακρίτρια συντάσσει το ένταλμα προσωρινής κράτησης. Το ένταλμα στη συνέχεια θα προωθηθεί στο ΑΤ Καρυών, προκειμένου να εκτελεσθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς μεσολαβεί και η αργία των Χριστουγέννων.

Από την αστυνομία τονίζεται ότι δεν μπορεί αστυνομικό όργανο να εισέλθει σε μονή του Αγίου Όρους, χωρίς γραπτή άδεια εισαγγελέα, αλλά πληροφορίες και από την πλευρά των συνηγόρων του Εφραίμ, αναφέρουν ότι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου θα παραδοθεί αυτοβούλως.

Παράλληλα, ο συνήγορος του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, κ. Αλεξανδρής, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θεωρεί άδικη την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και τόνισε πως εξίσου άδικη είναι και η μεταχείριση του γέροντα.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου δεν θα αποφύγει τη Δικαιοσύνη και θα συνεργαστεί, όπως ακριβώς είχε κάνει και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, ανέφερε την πρώτη κλήση που είχε δεχθεί ο Εφραίμ, στις 29 Νοεμβρίου, από την εφέτη ειδική ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού.

Ο ηγούμενος μία μέρα πριν, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη, επέστρεψε κατάκοπος από το ταξίδι του στη Ρωσία το μεσημέρι, αλλά πήγε την επομένη στην ανακρίτρια. Τέλος, υπογράμμισε πως ο Εφραίμ δεν είναι φυγάς.

(protothema.gr)