Μέσα στις επόμενες ενενήντα ημέρες θα πρέπει να ξεκινήσει η «φάση 2» του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία, με στόχο την υποβοήθηση της ανάπτυξης και τη στήριξη της ανόδου του ΑΕΠ.

Το κύριο ζητούμενο της κυβέρνησης είναι μπορέσει να αποφευχθεί μία νέα δέσμη έκτακτων οικονομικών μέτρων.

Η πεποίθηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, ενισχύθηκε όπως δημοσιεύει το newsbeast.gr και από την χθεσινή νέα άνοδο των spread, που ξεπέρασαν και πάλι τις πεντακόσιες μονάδες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μόντι αποφάσισε να συγκαλέσει νέο υπουργικό συμβούλιο για την ερχόμενη Τετάρτη, 28 του μηνός, κατά το οποίο είναι πολύ πιθανό να επανεξετασθούν τα πρώτα μέτρα για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συναντήθηκε και με τον προκάτοχό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον οποίο εξέθεσε τα κύρια σημεία της μελλοντικής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Όπως υπογραμμίζεται από πολλούς αναλυτές, ο Μόντι φέρεται να έχει ζητήσει από τον «Καβαλιέρε» να σταματήσει να αντιτίθεται στα μέτρα που αφορούν την απελευθέρωση των φαρμακείων (να μπορούν πωλούνται κάποιες, βασικές κατηγορίες φαρμάκων και σε άλλα καταστήματα) και των ταξί (αύξηση του συνολικού αριθμού τους σε κάθε πόλη), τομείς από τους οποίους επιθυμεί να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις της η κυβέρνηση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, τόνισε, τέλος, ότι «πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις με μεγάλη προσοχή στην συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, επικεντρώνοντάς τες σε ζωτικούς τομείς, όπως αυτόν της παιδείας. Παράλληλα, τα πρώτα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να αφορούν την λειτουργία και τους ρυθμούς της αστικής δικαιοσύνης, την υπερβολική βραδύτητα της γραφειοκρατίας, την αύξηση του ανταγωνισμού και την απελευθέρωση υπερβολικά κλειστών επαγγελμάτων».