Επανάληψη του σοκ του µνηµονίου του Ιουνίου 2010 πρόκειται να βιώσει το πολιτικό σύστηµα µετά τις 16 Ιανουαρίου 2012, όταν η τρόικα θα καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση το προσχέδιο του «µνηµονίου plus».

Το «µνηµόνιο plus», όπως βεβαιώνουν ασφαλείς πηγές που επικαλείται σε δημοσίευμα του το \”Βήμα\”, θα µεγιστοποιήσει τις δεσµεύσεις της Ελλάδας για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την επιβολή των απαραίτητων δηµοσιονοµικών προσαρµογών. Στο «µνηµόνιο plus» θα επαναληφθούν όσα µέτρα περιελή φθησαν στο αρχικό χωρίς ποτέ να εφαρµοστούν, ενώ θα προστεθούν νέες παρεµβάσεις που θα δοκιµάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήµου που αδυνατεί να υλοποιήσει ακόµη και την προαναγγελθείσα περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν έντονο προβληµατισµό για το γεγονός ότι οι «τριβές πολιτικών συµφερόντων» µεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων ακυρώνουν την εφαρµογή των αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήµος δεν αναµένεται να εκβιάσει µε την παραίτησή του ούτε να απαιτήσει «λευκή επιταγή» από τους «κηδεµόνες» της κυβέρνησης και ιδιαίτερα από τον αυστηρότερο εκ των τριών κ. Αντ. Σαµαρά.

Αποφάσισε ωστόσο να εξηγήσει λεπτοµερώς ότι οι πρώτοι τρεις µήνες του 2012 θα είναι πυρακτωµένοι από το εύρος και την ένταση των µέτρων και πρέπει να υποστηριχθούν από τη Βουλή και να εφαρµοστούν από τα υπουργεία προκειµένου η τρόικα να εγκρίνει µια χρηµατοδότηση 10 φορές µεγαλύτερη της έκτης δόσης!

 Επί ξυρού ακμής

«Ουδείς δικαιούται να πιστεύει ότι η νέα χρηµατοδότηση θα εξασφαλιστεί µε λιγότερες θυσίες και µικρότερες δυσκολίες από εκείνες που σφράγισαν την περίοδο από τον Σεπτέµβριο ως τον Δεκέµβριο του 2011 για τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης» προειδοποιούν συνοµιλητές του Πρωθυπουργού και προεξοφλούν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν πρόκειται να αποφύγουν το πολιτικό κόστος της επιβολής νέων µέτρων.

Εκτιµούν όµως ότι έχουν συµφέρον να συγκρατήσουν τις εκλογικές παρορµήσεις τους και να εξασφαλίσουν την ψήφιση και την υλοποίηση του «µνηµονίου plus» εάν θέλουν να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και του ετοιµόρροπου πολιτικού συστήµατος.

∆εν παραλείπουν να προσθέσουν ότι οι… φθινοπωρινές τραγωδίες που είχαν ως αποτέλεσµα τη µετάθεση της έκτης δόσης από τον Σεπτέµβριο στον ∆εκέµβριο στέρησαν από την Ελλάδα την έβδοµη δόση ύψους 5 δισ. ευρώ που ήταν προγραµµατισµένη για τον ∆εκέµβριο. Οι πολιτικές δυνάµεις έχουν φροντίσει να αποσιωπήσουν ότι η χώρα έχασε µία δόση µε αποτέλεσµα ο κ. Παπαδήµος να πρέπει σήµερα να διαπραγµατευτεί το «µνηµόνιο plus» γνωρίζοντας ότι το κράτος λειτουργεί στα όρια της πιστωτικής ασφυξίας.

Την ίδια ώρα η παγίωση κλίµατος αβεβαιότητας εξαιτίας της συµπεριφοράς των αρχηγών επιτείνει την αιµορραγία του τραπεζικού συστήµατος και υπονοµεύει την εµπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονοµία εντείνοντας την ύφεση και διευρύνοντας το χάσµα µεταξύ εσόδων και δαπανών του προϋπολογισµού. Το χάσµα αυτό αναµένεται να «κλείσει» µε την απόλυση δεκάδων χιλιάδων δηµοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση εκατοντάδων δηµοσίων φορέων και οργανισµών, το λουκέτο σε νοσοκοµεία και πανεπιστήµια και µε νέες κάθετες µειώσεις σε µισθούς και συντάξεις που θα επιβληθούν µε το «µνηµόνιο plus».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook