ΜE ισχυρή πίεση θα ξεκινήσει η δημοσιονομική διαχείριση το 2012. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει υψηλές δαπάνες 5,1 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων μέσα στον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το ύψος των συνολικών δαπανών, τον ίδιο μήνα, να φτάσει στα 9,9 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο το Yπουργείο Οικονομικών προβλέπει εισπράξεις εσόδων ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά καθίσταται σαφές ότι ο κρατικός προϋπολογισμός ξεκινά από τον πρώτο μήνα του έτους με ταμειακό έλλειμμα της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ, ενώ η ηγεσία του υπουργείου θα κληθεί να διορθώσει και τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2011, που από ό,τι φαίνεται θα φθάσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι μέρος των εισπράξεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου θα πρέπει να εγγραφούν στο 2011 δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012.

Η κυβέρνηση καλείται να θέσει τις βάσεις, στο πρώτο δίμηνο του 2012, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το επόμενο έτος. Από ταμειακής άποψης απαιτείται «τιτάνια προσπάθεια», καθώς η επόμενη χρηματοδότηση από την τρόικα, ύψους 89 δισ. ευρώ, εάν εγκριθεί, θα εκταμιευτεί τον Μάρτιο. Επίσης η μείωση στις πληρωμές τόκων αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου, εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Στις αβεβαιότητες πρέπει να συνυπολογιστεί και το βάθος της ύφεσης για το 2011 (και κατά συνέπεια και το 2012). Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εφέτος θα είναι βαθύτερη από το 5,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού οι πληρωμές τόκων τον Ιανουάριο φτάνουν σε 5.157 εκατ. ευρώ, λόγω της συγκέντρωσης κουπονιών πολλών ομολόγων τον πρώτο μήνα του έτους.

Υψηλές θα είναι και οι δαπάνες για πληρωμή τόκων τον Μάρτιο, όπου πρέπει να καταβληθεί 1 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια οι υποχρεώσεις μειώνονται για να αυξηθούν ξανά το καλοκαίρι. Ο προϋπολογισμός προβλέπει 301 εκατ. ευρώ για πληρωμή τόκων τον Απρίλιο, 865 εκατ. ευρώ τον Μάιο, 899 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, 1,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, 556 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 359 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, 364 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και 691 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Οι μηνιαίοι στόχοι για τα έσοδα (που παραδοσιακά αναθεωρούνται από το Yπουργείο Οικονομικών) ξεκινούν από 5,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, μειώνονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες θα πρέπει να εισπράττονται 4 – 5 δισ. ευρώ, εκτός από τον Δεκέμβριο που το υπουργείο έχει θέσει τον πλέον φιλόδοξο στόχο να εισπράξει 7 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού του 2012, τον Ιανουάριο δεν πρέπει να ξεπεράσουν το ποσό των 4.310 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αποκλιμακώνεται στους επόμενους μήνες του έτους.

Λόγω των υψηλών πληρωμών για τόκους, το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο εκτινάσσεται σε 4.562 εκατ. ευρώ και υποχωρεί σημαντικά τον Φεβρουάριο σε 1.367 εκατ. ευρώ και στους επόμενους μήνες. Το Yπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, δηλαδή τα έσοδα θα είναι υψηλότερα από τις δαπάνες στους μήνες Οκτώβριο 2012 κατά 121 εκατ. ευρώ, Νοέμβριο κατά 5.341 εκατ. ευρώ και Δεκέμβριο κατά 1.240 εκατ. ευρώ.

express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook