Τη γέννηση του Χριστού γιορτάζει σήμερα η οικουμένη, στη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ελπίδα και κουράγιο στους Έλληνες και στους υπόλοιπους λαούς που δοκιμάζονται δίνουν με τα μηνύματά τους οι προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε κλίμα κατάνυξης χιλιάδες προσκυνητές προσήλθαν χθές στη Βηθλεέμ, γιορτάζοντας τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Οι επισκέπτες υπολογίζονται σε 90.000, δηλαδή στα υψηλά επίπεδα της περυσινής χρονιάς -και αυτό παρά την αναταραχή στον αραβικό κόσμο αλλά και την οικονομική κρίση στις δυτικές χώρες. Αποκορύφωμα των εορτασμών, η νυχτερινή λειτουργία στο Ναό της Γέννησης.

Στο μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπoς Κρήτης Ειρηναίος επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι \”Εις τον ταραγμένο, τον βασανισμένο κόσμον μας, τότε, τώρα και πάντοτε, ο Χριστός φέρνει την αγάπη, την στοργή, το ενδιαφέρον, την ζεστασιά Του, την ελευθερία, την ζωή, την ευλογία\”. Σημειώνει επίσης πως πρέπει \”να επιστρέψωμεν εις την ευλογημένη, δοκιμασμένη, αιώνια Παράδοση του Γένους μας, εις τις Ενορίες, τους Ναούς μας, όπου και η αιώνια φάτνη, εις τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, εις τον δυναμισμό, την χαρά και το γέλιο, τα ανθρώπινα όχι τα απάνθρωπα πράγματα, τα πανηγύρια και τα γλέντια μας, όπως αυτά υπήρξαν και, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν ακόμη, την ελπίδα, την ομορφιά της ζωής.

Να αποτοξινωθούμε από τις πολυποίκιλες τοξίνες της σημερινής εποχής, την φιλαργυρία, την απληστία, τον υπερκαταναλωτισμό, τις κάθε είδους «δόσεις», τα σύγχρονα δεσμά και τις δεσμεύσεις, την προσκόλληση και την εξάρτηση από το χρήμα και το κέρδος, τις πολλές ανέσεις και την καλοπέραση, μόνον. Να επανέλθωμεν εις την εργατικότητα και την δημιουργικότητα, για να ξαναζήσουν οι αγροί, τα Χωριά και οι Πόλεις μας, μαζί και εμείς, να ζήσωμε, να ζούμε, να συνεχίζωμε την ζωή μας, Ορθόδοξα, Ελληνικά.\”

Έκκληση στους πιστούς για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και ειρήνη, απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η εκκλησία θα είναι αρρωγός στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, διαβεβαιώνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Έκκληση να ενώσουμε τα χέρια και τις καρδιές μας για να εμποδίσουμε να γίνει ο κόσμος μας κόλαση, απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook