Απαντητική επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ.Αντώνης Σαμαράς.

Σε αυτήν αναφέρει ότι, λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας, δεν πιστεύει ότι μία μεταξύ τους συνάντηση θα ήταν, επί του παρόντος, χρήσιμη.

Ο κ. Σαμαράς, στην επιστολή του αυτή, η οποία διανεμήθηκε στα ΜΜΕ των Σκοπίων σπό το γραφείο του κ Γκρούεφσκι, προσθέτει: «Ο πιο συνετός τρόπος να συνεχίσουμε θα ήταν, αυτή τη στιγμή, να ενθαρρύνουμε περαιτέρω την υπάρχουσα διαδικασία των επίσημων διαπραγματεύσεων, που περιγράφονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος το συντομότερο δυνατό. Μία εξέλιξη, η οποία, είμαι σίγουρος ότι και εσείς συμφωνείτε, θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Είμαι υποχρεωμένος, ωστόσο, να σημειώσω ότι οι συστηματικές πράξεις της κυβέρνησής σας και των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, θέτουν εμπόδια στην ως άνω αναφερθείσα διαδικασία. Έτσι, θα σας προέτρεπα ιδιαίτερα να υιοθετήσετε μια θετική προσέγγιση προς αυτό το σημαντικό ζήτημα, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι δύο κυβερνήσεις μας και το οποίο έχουμε συμφωνήσει να επιλύσουμε» καταλήγει ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο κ. Γκρούεφσκι είχε αποστείλει επιστολή προς τον κ. Σαμαρά στις 16 Δκεμβρίου, με την οποία τον προσκαλούσε σε συνάντηση το συντομότερο δυνατό, σε χρόνο και τόπο που θα επέλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και επιστολή Παπαδήμου

Επίσης, στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων διανεμήθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμου, προς τον κ. Γκρούεφσκι, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Ο κ. Παπαδήμος, στην επιστολή του εκείνη, σημείωνε, μεταξύ άλλων, τη σημασία εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στη βάση του erga omnes -μία ονομασία έναντι όλων- στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook