Ούτε γιορτές ούτε αργίες καταλαβαίνουν τα «κοράκια» των οίκων αξιολόγησης και… προειδοποιούν πως το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα είναι εξίσου δύσκολο, όσο και κρίσιμο, για την Ευρωζώνη και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Σταθερές και μη, υγιείς και «προβληματικές»!

Μετά τη Moody’s, στο report της εν όψει της νέας χρονιάς, ήρθε η σειρά και της Standard & Poor\’s να ανακοινώσει πως μέσα στον Ιανουάριο θα έχει δημοσιοποιήσει την «ετυμηγορία» της για την πιστοληπτική αξιολόγηση 15 χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Προσοχή: όχι και των 17, προφανώς γιατί η αξιολόγηση Γαλλίας και Γερμανίας θα γίνει σε διαφορετική φάση, καθώς αν μη τι άλλο πρόκειται για ιδιαίτερα «λεπτό» θέμα.

Μάλιστα, την είδηση περί ανακοίνωσης των νέων αξιολογήσεων της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος τόνισε ότι οι ιθύνοντες της S&P δεσμεύτηκαν πως θα ειδοποιήσουν εγκαίρως (;) τις κυβερνήσεις όσων χωρών αλλάξει η αξιολόγηση.

Πρακτικά, δηλαδή, όλων, καθότι στις 6 Δεκεμβρίου η S&P είχε προειδοποιήσει πως επίκειται υποβάθμιση των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, εάν η Σύνοδος Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου δεν κατέληγε σε «σαφή, αποτελεσματικό και τελικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη».

Και φυσικά, αμέσως μετά τη Σύνοδο, οι ίδιες πηγές του οίκου αξιολόγησης είχαν χαρακτηρίσει «μη επαρκείς» τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών…

Να σημειωθεί ότι και οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει με υποβαθμίσεις τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τη Moody\’s να επιβεβαιώνει μεν, παραμονές Χριστουγέννων, την ανώτατη αξιολόγηση της Αυστρίας, αλλά να σημειώνει πως θα «επανελέγξει» τις αξιολογήσεις και των 27 κρατών της ΕΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και τη Fitch Ratings να έχει ήδη θέσει -από την περασμένη εβδομάδα- σε καθεστώς επιτήρησης με προοπτική υποβάθμισης τη Γαλλία (!) και τουλάχιστον έξι χώρες της Ευρωζώνης.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook