ΠΡΟΣΤΙΜΑ ύψους 5 δισ. ευρώ θα επιβληθούν το 2011 από το ΣΔΟΕ, εκ των οποίων θεωρείται βέβαιο ότι τα 2,5 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία. Oπως εξηγούν στελέχη του ΣΔΟΕ, ακόμα και στην περίπτωση που όλοι οι παραβάτες προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια θα αναγκαστούν να καταβάλουν στα ταμεία του κράτους τουλάχιστον το 50% του προστίμου, όπως απαιτεί ο νόμος, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες στα φορολογικά δικαστήρια.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος που είχε θέσει η ηγεσία του ΣΔΟΕ, δεδομένου ότι μέχρι και τον Νοέμβριο είχαν επιβληθεί πρόστιμα 4,2 δισ. ευρώ.

Μέσα στο 2011 δόθηκε εντολή για να ελεγχθούν συνολικά πάνω από 4.850 φορολογούμενοι με αποτέλεσμα να ερευνηθούν τελικά περισσότερες από 65.000 φορολογικές υποθέσεις. Από αυτές το ΣΔΟΕ ανακάλυψε περίπου 28.500 κρούσματα φοροδιαφυγής, για τα οποία βεβαιώθηκαν πρόστιμα και διατάχθηκε τακτικός έλεγχος στα βιβλία των παραβατών.

Μέχρι και τον Νοέμβριο οι έρευνες του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν αδήλωτη φορολογητέα ύλη ύψους 447 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρόστιμα και οι ποινές που βάσει του ΚΒΣ επιβλήθηκαν άγγιξαν τα 3,7 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες παραβάσεις που εντοπίστηκαν –σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία– αφορούν απόκρυψη ΦΠΑ ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 340 εκατ. ευρώ αφορούν μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και αδήλωτο εισόδημα.

Από τα στοιχεία Νοεμβρίου του ΣΔΟΕ προκύπτουν τα εξής:

1. Βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μη έκδοση παραστατικών, παράλειψη καταχώρησης πελατών και συναλλαγών, υπερτιμολογήσεις-υποτιμολογήσεις κ.λπ.).

2. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 637 εκατ. ευρώ για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

Τα ποσά αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα στον Δεκέμβριο, όπου παραδοσιακά εμφανίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα στις επιχειρήσεις σε σχέση με άλλους μήνες του χρόνου. Και αυτό γιατί εν μέσω κρίσης και εν όψει κλεισίματος του έτους πολλοί δοκιμάζουν να «προσαρμόσουν» τις λογιστικές και ταμειακές τους καταστάσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook