Την παρέμβαση της Πολιτείας με σκοπό τη στρατηγική αντιμετώπιση των προβλημάτων της γεωργίας στο Νομό Χανίων ζήτησε με ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λίτσα Κουρουπάκη. Αφού αναφέρθηκε στις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί σήμερα ο Χανιώτης αγρότης, η βουλευτής σημείωσε ότι θεωρεί «επιβεβλημένη την παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να προστατέψει το πενιχρό αγροτικό εισόδημα, ιδιαίτερα σε δύο βασικά προϊόντα του νομού το ελαιόλαδο και τα πορτοκάλια».

 Στο κείμενο της ερώτησης, η Λίτσα Κουρουπάκη αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς ελαιολάδου και πορτοκαλιών.

Σε ότι αφορά στο ελαιόλαδο μεταξύ άλλων επισημαίνε ότι "δυστυχώς, σήμερα η πτωτική πορεία στις τιμές του ελαιολάδου συνεχίζεται με τιμές κάτω από τα 2 ευρώ για τον παραγωγό των Χανίων και της Κρήτης, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον αγροτικό κόσμο. Επιπλέον, αναμένεται περαιτέρω πτώση της τιμής του ελαιολάδου της φετινής σοδειάς καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερη οξύτητα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, που επέτρεψαν τις δακοπροσβολές ακόμα και τον μήνα Δεκέμβριο."

Για τους παραγωγούς πορτοκαλιών στο Νομό Χανίων επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη «καθώς οι τιμές πώλησης έχουν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και επιπλέον τόσο η εγχώρια ζήτηση, όσο και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί τόσο ώστε μεγάλο μέρος της παραγωγής να παραμένει αδιάθετο. Μέσα σ’ αυτό το δυσχερές περιβάλλον, η ασφαλιστική εισφορά για τα πορτοκάλια ανέρχεται στο ποσό των 21,6 € ανά στρέμμα, ποσό που όπως αντιλαμβάνεστε κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλό και ασύμφορο."

Επιπλέον, η Βουλευτής Χανίων τόνισε ότι « πάγιο αίτημα των Αγροτικών Συλλόγων του Νομού αποτελεί η αναδιάρθρωση των καλλιεργούμενων ποικιλιών στο Νομό, με έμφαση στα εσπεριδοειδή. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι οι πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς NEW HALL και NAVELINA είναι στις προωθούμενες ποικιλίες δενδροκηπευτικών καλλιεργειών από το Υπουργείο σας (Απόφαση Αριθμ. 263195/ΦΕΚ 388 Β’/6.04.2010). Οι ποικιλίες αυτές μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση και ανάσα στους παραγωγούς του νομού, αν αναπτυχθούν με κατάλληλη στρατηγική και με τη βοήθεια της Πολιτείας.»

Τέλος, η κα Κουρουπάκη ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης :

1. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την προστασία του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και παραγωγών πορτοκαλιού του Νομού Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης γενικότερα;

2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η λήψη μέτρων για την ενεργοποίηση των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές για το ελαιόλαδο;

3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η στρατηγική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών των εσπεριδοειδών στο Νομό Χανίων;

4. Βάσει ποιών στοιχείων υπολογίστηκε η ασφαλιστική εισφορά για τα πορτοκάλια ;

5. Υπάρχει δυνατότητα και πρόθεση επαναπροσδιορισμού της εισφοράς ή ακόμη και μετατροπή της σε προαιρετική ;