Οκτακόσιοι εργαζόμενοι στα νυχτερινά τρένα των Ιταλικών Σιδηροδρόμων συνεχίζουν την κατάληψη σε πύργο του κεντρικού σταθμού του Μιλάνου, για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόλυσης τους, που τούς ανακοινώθηκε λίγο πριν τις γιορτές.

Λόγω της μείωσης των επιβατών, οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι αποφάσισαν να περικόψουν κατά τουλάχιστον 30% τoν αριθμό των μεταμεσονύκτιων τρένα και να διακόψουν τη σύμβαση με την εταιρία, στην οποία είχε ανατεθεί η διαχείριση του όλου τομέα.

Η Ρώμη και η Νάπολη, δεν πρόκειται, πλέον, να συνδέονται με την ιταλική συμπρωτεύουσα -το Μιλάνο- μέσω των λεγόμενων <<Βαγκόν Λι>>. Το ίδιο όμως ισχύει πλέον και για άλλες πόλεις, όπως είναι η Τεργέστη και το Τορίνο.

Οι εργαζόμενοι της εταιρίας Rti La Tecnica Sicurtalia (που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για τα τρένα αυτά) βρέθηκαν, κατά συνέπεια, άνεργοι, λίγες ημέρες πριν από το Νέο 'Ετος...

Αποφάσισαν, όμως, να περάσουν τις γιορτές παραμένοντας μέσα σε εναν πύργο του κεντρικού σταθμού του Μιλάνου.

Επικοινωνούν, με μεγάφωνα και κινητά, με τις οικογένειές τους. Ζητούν από τα ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Χθες το πρωί, τους επισκέφθηκε η γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, Cgil, η Σουζάννα Καμούσσο.

<<Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή διαπραγμάτευση, με τη συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας και εκείνου για την Οικονομική ανάπτυξη, ώστε να δοθεί μια σαφής απάντηση σχετικά με τους διαγωνισμούς, που προκηρύσσουν οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι, αλλά και να συνεχίσουν να λειτουργούν τα νυχτερινά τρένα και να εκτελούνται οι σιδηροδρομικές συνδέσεις στη χώρα μας>>, δήλωσε η Καμούσσο.

<<Όλα τα τρένα, που βγαίνουν από τον σταθμό μας σφυρίζουν, σε ένδειξη συμπαράστασης. Εκατοντάδες πολίτες του Μιλάνου έρχονται εδώ, για να μάς διαβεβαιώσουν ότι είναι στο πλευρό μας. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η εργοδοσία θα αντιληφθεί ότι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις είναι και μια υπηρεσία, που προσφέρεται στην κοινωνία>>, δήλωσε εκπρόσωπος των εργαζομένων που απολύθηκαν.

Οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι έκαναν γνωστό ότι μέσα σε δυο χρόνια θα μπορέσει να βρεθεί εναλλακτική απασχόληση για τους οκτακόσιους εργαζόμενους, που έχασαν τη δουλειά τους.

Οι απευθείας ενδιαφερόμενοι, όμως, και οι οικογένειές τους, ζητούν αμεσότερες απαντήσεις.