Οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί των Χανίων για ζημιές από τις χιονοπτώσεις του 2008 και από την πρόσφατη χαλαζόπτωση. Οι αυστηροί έλεγχοι για την προστασία των τοπικών προιόντων και η επικείμενη αναδιάρθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών ήταν τα κυρίαρχα θέματα στην  συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 17/2 στην Αθήνα.

Σε ότι αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών στην Κουντούρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Χαλακατεβάκης \”μας είπε ότι για το θέμα του ΕΛΓΑ, δηλαδή για την φυτική παραγωγή δεν υπάρχει πρόβλημα.
Θα πληρωθεί κανονικότατα. Και όπου υπάρχει ζημιά σε υποδομές και αυτή θα πληρωθεί μέσω της διαδικασίας των ΠΣΕΑ\”.

Σε ότι αφορά στις καταστροφές των ελαιοδένδρων, κυρίως του Σελίνου, απο τις χιονοπτώσεις του Φεβρουαρίου του 2008, σύμφωνα με τον κ.Χαλακατεβάκη \”δέχθηκε το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ τις ζώνες, όπως τις είχαμε υποβάλλει τότε και φεύγει εκ νέου ο φάκελος για την Ευρωπαική Ένωση, προκειμένου να πάρουμε την τελική έγκριση για να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι μετά απο τρία ολόκληρα χρόνια\”.

Σύμφωνα με τον κ.Χαλακατεβάκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφώνησε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ελέγχων σε όλο το φάσμα της παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προιόντων.

\”Είπαμε πως θέλουμε σκληρούς ελέγχους απο την παραγωγή και μέχρι την εμπορία των προιόντων μας για να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι νοθείες κλπ\” είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισημαίνοντας πως \”το κατάλαβε ο υπουργός και μας είπε ότι είναι αποφασισμένος να το κάνει. Διότι πρέπει να γίνει για ν απροστατευτεί η παραγωγή και η εμπορία\”.

Σε ότι αφορά στην αναδιάρθρωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών και με δεδομένα το ότι στόχος του υπουργείου είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο οι υγειίς Συνεταιρισμοί ενώ οι ΕΑΣ των Χανίων στην πλειοψηφία τους είναι υπεχρεωμένες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας σε περίπτωση εκκαθάρισης των περιουσιακών τους στοιχείων δεν θα εκποιηθούν επιχειρήσεις όπως η ΒΙΟΧΥΜ ή η ΑΒΕΑ.

\”Αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα εκποιηθούν αλλά θα μείνουν πάλι κοντά σε κάποιο καινούργιο φορέα ή σε όποια Ένωση παραμείνει. Δηλαδή και πάλι θα χρησιμοποιηθούν απο τους αγρότες\” είπε ο κ.Χαλακατεβάκης εκφράζοντας κ.Χαλακατεβάκης την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης με την προυπόθεση πως το υπουργείο δεν θα μείνει και πάλι στα λόγια.

Στην συνάντηση με τον κ.Σκανδαλίδη παρευρέθηκαν και ο αντπρόεδρος του ΕΛΓΑ , ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης , ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας Αντώνης Μπιτσάκης και ο Ευτύχης Τρικουνάκης πρόεδρος ομάδας παραγωγών εσπεριδοειδών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook