Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέος κάτι που καθιστά αναγκαίο αυτό να αυξηθεί ήδη από τη δεύτερη βδομάδα του προσεχούς έτους, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το όριο, ανέφερε η πηγή, θα ξεπεραστεί διότι στα τέλη του ημερολογιακού έτους (που δεν συμπίπτει με το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου) το αμερικανικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει μεγάλα ποσά.

Την 22α Δεκεμβρίου το ομοσπονδιακό χρέος έφθασε τα 15.081 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, που δίνει στον πρόεδρο με τη δυνατότητα να ασκεί βέτο ακόμα και σε κοινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στο πεδίο του προϋπολογισμού (η τωρινή κοινοβουλευτική σύνθεση είναι αποτρεπτική για τέτοια απόφαση), το Κογκρέσο μάλλον θα δυσκολευτεί να εμποδίσει να αυξηθεί το ομοσπονδιακό χρέος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επέμεναν να κωλυσιεργούν σχεδόν όλο το καλοκαίρι στα θέματα του προϋπολογισμού θέλοντας προφανώς να υποχρεώσουν τον πρόεδρο Ομπάμα να μειώσει τις κρατικές δαπάνες χωρίς αυξήσεις στους φόρους.

Τελικά η Standard & Poor\’s είχε μειώσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, απόφαση που είχε εξαρχής επιπτώσεις στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια αν και αργότερα η αγορά φάνηκε να αντιμετωπίζει ψυχραιμότερα την κατάσταση.

Επιπλέον το υπουργείο των Οικονομικών πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο έγκαιρα, τη στιγμή που έως να καλυφθεί το ανώτατο όριο χρέους απομένουν 100 δισ. δολάρια. Εάν το Κογκρέσο στο τέλος 15ήμερης διορίας δεν διαφωνήσει, αυτόματα το ανώτατο όριο αυξάνεται κατά 1.200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καλά πληροφορημένες πηγές σχολιάζουν ότι οι σχετικές ημερομηνίες είναι η 30ή Δεκεμβρίου και η 14η Ιανουαρίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook