Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησαν σήμερα από τις αρχές της Αϊτής να διεξάγουν «εκτενείς έρευνες» για τις περιπτώσεις βασανιστηρίων από την αστυνομία που προκάλεσαν το θάνατο 9 ανθρώπων από τον Οκτώβριο του 2010 ως τον Ιούνιο του 2011.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία και ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της MINUSTAH (της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή) «ζητούν από την κυβέρνηση της Αϊτής να διεξάγει εκτενείς, άμεσες και αμερόληπτες έρευνες για όλες τις περιπτώσεις παράνομης χρήσης βίας από την αστυνομία και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι αστυνομικοί θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη».

Ο ΟΗΕ κατέγραψε πολλές περιπτώσεις στις οποίες μέλη της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής «φέρονται να εμπλέκονται σε εξωδικαστικές, αυθαίρετες ή συνοπτικές εκτελέσεις και βασανιστήρια».

Η Ύπατη Αρμοστεία παρουσίασε επίσης, σε δύο εκθέσεις, την έρευνά της σε έξι περιστατικά στη διάρκεια των οποίων περίπου 20 αστυνομικοί φέρεται να εμπλέκονται στον θάνατο εννέα Αϊτινών. Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν «στην μητροπολιτική περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς μεταξύ του Οκτωβρίου του 2010 και του Ιουνίου αυτής της χρονιάς», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι εκθέσεις του ΟΗΕ, που υπογραμμίζουν ότι πολλοί αστυνομικοί εργάζονται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, αναφέρονται επίσης και στα μέτρα που έλαβε το κράτος σε απάντηση στις αστυνομικές βιαιότητες.

Εξάλλου ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «θετικό» το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η Γενική Επιθεώρηση ξεκίνησε έρευνα και ότι δικαστικές αρχές επιθεώρησαν τη σκηνή των περιστατικών. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και προφυλακίστηκαν, ενώ ξεκίνησαν ποινικές έρευνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook