Η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής της Μαδέρας αποκάλυψε χθες τους κατευθυντήριους άξονες της συμφωνίας που συνήψε με τη Λισσαβόνα, με την πρόβλεψη αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών, λίγο αφότου δημοσιοποιήθηκαν \”κρυφά χρέη\” παρελθόντων ετών.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Αλμπέρτο Χοάο Γιαρντίμ, σχολίασε ότι επρόκειτο για \”τη μόνη εφικτή συμφωνία, την ώρα που η πορτογαλική Δημοκρατία τελεί υπό την εποπτεία \”τρόικας\” ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ και υπήρξε αρνητική τροπή στα οικονομικά της τοπικής κυβέρνησης\”.

Η εν λόγω νησιωτική αυτόνομη περιοχή έχει πληθυσμό 270 χιλιάδων και εκτείνεται στο ομώνυμο Αρχιπέλαγος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά την αποκάλυψη \”κρυφών χρεώσεων\” το συνολικό συλλογικό χρέος ανήλθε απότομα στα 6 δισ.ευρώ, άρα η Λισσαβόνα δανειοδοτούμενη η ίδια με 78 δισ.ευρώ από την \”τρόικα\” μπορεί να βοηθήσει την τοπική κυβέρνηση μόνον με τον όρο της εκ μέρους της υλοποίησης \”σκληρής\” οικονομικής λιτότητας.

Τα μέτρα

 Αμέσως, ο ΦΠΑ που αυξήθηκε στην ηπειρωτική Πορτογαλία στο 23%, θα αυξηθεί και στη Μαδέρα στο 22%, από 16% ως σήμερα.

Επίσης αισθητές αυξήσεις, εναρμονισμένες με τις πλέον πρόσφατες που αποφάσισε η Λισαβόνα, θα εφαρμοστούν στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Οι δημόσιες επενδύσεις θα καθηλωθούν σε προκαθορισμένο μειωμένο ανώτατο επίπεδο για όλες τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, με αρχική περιστολή των δαπανών τους σε ποσοστό 15% .

Καταργούνται το 2012 ο 13ος,14ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων της Μαδέρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook