Περισσότεροι από 2.500 Κουβανοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν τις τελευταίες ημέρες χάρη στην αμνηστία που χορήγησαν οι αρχές με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς αλλά και ενόψει της επίσκεψης του πάπα Βενέδικτου, την ερχόμενη άνοιξη.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αμνήστευσε περισσότερους από 2.900 κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου.

Η αμνηστία αυτή ήταν μια \”ανθρωπιστική χειρονομία\” και για τη χορήγησή της ελήφθησαν υπόψη τόσο η επικείμενη επίσκεψη του πάπα όσο και τα αιτήματα που είχαν υποβάλει συγγενείς των κρατουμένων και αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κούβα.

\”Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 2.500 κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί σε όλες τις επαρχίες και η διαδικασία συνεχίζεται\”, είπε ο Ελισάρδο Σάντσες, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για τις αποφυλακίσεις.

\”Η Επιτροπή χαιρετίζει αυτές τις αποφυλακίσεις όμως πρόκειται στην πραγματικότητα για μια χειρονομία περιορισμένου εύρους αφού εκτιμούμε ότι υπάρχουν περίπου 70 με 80 χιλιάδες Κουβανοί στις φυλακές\”, πρόσθεσε ο Σάντσες.

Μέχρι στιγμής σε όσους έχουν αποφυλακιστεί περιλαμβάνονται και πέντε πολιτικοί κρατούμενοι, είπε.
Το 2010, κατόπιν συμφωνίας με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία οι αρχές άφησαν ελεύθερους 130 πολιτικούς κρατούμενους.

Κουβανοί αντιφρονούντες υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον άλλα 60 άτομα κρατούνται για πολιτικούς λόγους — κάποιοι έχουν καταδικαστεί για αεροπειρατείες και κατασκοπεία.

Ο Κάστρο είχε διευκρινίσει ότι η αμνηστία περιλαμβάνει άτομα άνω των 60 ετών, ασθενείς, γυναίκες και μερικούς νέους με πρότερο έντιμο βίο, καθώς και ορισμένους που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα \”κατά της ασφάλειας του κράτους\”.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και 86 ξένοι, από 25 χώρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook