Απέρριψε χθες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το αίτημα του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Σματκό, να καλύψει η χώρα του τα έξοδα που έχουν γίνει έως σήμερα για το σχέδιο "Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη", από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα.

«Η χώρα μας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιες πληρωμές", δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, η οποία μετέδωσε ως πρώτη είδηση στα απογευματινά δελτία της τα σχόλια που έκανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφορικά με τα όσα είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

"Θα γίνει νομική εκτίμηση. Θα πραγματοποιηθεί επίσης υπολογισμός των εξόδων, τα οποία έχουν κάνει ήδη οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Αναμφισβήτητα, στο πλαίσιο των ισχυουσών διαδικασιών τα έξοδα αυτά θα παρουσιαστούν στη βουλγαρική πλευρά προς εξόφληση" είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Τις δηλώσεις αυτές του κ. Σματκό, στις οποίες έδωσε ευρεία δημοσιότητα ο βουλγαρικός Τύπος, η αριστερή εφημερίδα "Ντούμα" παρουσιάζει σήμερα υπό τον χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο τίτλο "Η Ρωσία ετοιμάζει τον λογαριασμό στη Βουλγαρία".

"Τα σέβη μου στον κ. Σματκό. Του εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο Νέο Έτος. Ούτε ένα λέβα δεν πρόκειται να πάρουμε για το σχέδιο "Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη", τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση στη μεγάλη πόλη στις ακτές του Δούναβη Ρούσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο η πρόσφατη ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την πρόθεση της χώρας να αποχωρήσει από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές θέσεις της Βουλγαρίας στις επικείμενες συνομιλίες με τη Ρωσία για νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν καθαρά εμπορικό χαρακτήρα", αναφέρει ο Βούλγαρος αξιωματούχος στις δηλώσεις του που δημοσιεύει η οικονομική ημερήσια της Σόφιας "Ντνέβνικ".