Την πρόθεσή της να συνεισφέρει το μερίδιό της στα κεφάλαια με τα οποία θα «προικισθεί» ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση πως το ίδιο θα πράξουν και οι υπόλοιποι εταίροι της δημοσιοποίησε … εντέχνως η γερμανική κυβέρνηση!

Ελάχιστες εβδομάδες έπειτα από την «μάχη» που έδωσε το Βερολίνο για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εταίρων του στην ΕΕ προκειμένου στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής να αποφασισθεί η επίσπευση, έως και κατά ένα έτος, της λειτουργίας του Μόνιμου Ταμείου Στήριξης, θέτει νέα προσκόμματα στην όλη διαδικασία καλώντας τους υπολοίπους Ευρωπαίους να εκταμιεύσουν από τώρα τα μερίδια που τους αναλογούν στο αρχικό κεφάλαιο του ESM που σημειωτέον η ίδια η Γερμανία θέλει να εμπλακεί από τα μέσα περίπου του 2012 στην διαδικασία στήριξης της Ευρωζώνης.
 «Η Γερμανία μπορεί να συνεισφέρει από νωρίς στον ESM, αλλά όχι αν είναι μόνη της», δηλώνουν χαρακτηριστικά στους Financial Times Deutschland στελέχη του κόμματος της κυρίας Μέρκελ.

Συγκεκριμένα φέρονται να δήλωσαν πως «δεν θα πρέπει να υπάρξει μια ξεχωριστή πορεία δράσης για τη Γερμανία»…
Σύμφωνα με αναλυτές αυτή η «προειδοποίηση» του Βερολίνου έχει ως κύριο αποδέκτη τη Γαλλία και γίνεται τώρα, ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν από τις αρχές Ιανουαρίου για τον καθορισμό των ποσών που θα καταβάλλει κάθε χώρα στο ταμείο του ESM.

Οι Financial Times εκτιμούν πως οι επιτελείς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν πως η Γαλλία πιθανότατα θα καταφέρει – παρά την κρίση – να συνδράμει το μερίδιό της στον Μηχανισμό, έστω και νωρίτερα κατά ένα έτος, πλην όμως έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την Ιταλία και την Ισπανία, δηλαδή για την τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη «δύναμη πυρός» του Μηχανισμού και για την ίδια την αξιοπιστία του.

Στο προφανές ερώτημα όμως του πως είναι δυνατόν να «πιεσθούν» αυτές οι δύο οικονομίες να εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά τη στιγμή που βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα, αυτό είναι κάτι που μόνον οι «σοφοί» του Βερολίνου μπορούν να απαντήσουν.

Στην όλη κρίση βέβαια υπάρχουν και οι … «παράπλευρες απώλειες». Με την Ελλάδα να είναι μια από αυτές καθώς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα κεφάλαια του ESM η Αθήνα βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο της κριτικής Γερμανών πολιτικών. Με το μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) κ. Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ να δηλώνει στην  Bild ότι … υπάρχει ένα όριο στο πόσο πολλή βοήθεια θα προσφέρει το Βερολίνο στην Αθήνα.

«Αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω βοήθεια, τότε θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Για όσο καιρό είναι τελείως ανοιχτό το πως θα εξελιχθούν πολιτικά τα πράγματα στην Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα παρασχεθούν δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια», δηλώνει χαρακτηριστικά ο χερ Μπόσμπαχ …

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook