Διευκρινήσεις για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που θα υπάρχουν στο Οροπέδιο Λασιθίου και προκύπτουν από την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη ζητούν η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, και ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος της ΔΗ.ΣΥ. και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, οι βουλευτές υπενθυμίζουν εισαγωγικά ότι «το φράγμα Αποσελέμη αποτελεί ένα θεμελιώδες έργο για το νομό Ηρακλείου, καθώς αντιμετωπίζει το χρόνιο και οξυμένο πρόβλημα υδροδότησης, όχι μόνο της πόλης του Ηρακλείου, αλλά γενικότερα της περιοχής του Βόρειου Οδικού Άξονα Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου», επισημαίνοντας ότι «η σύντομη αποπεράτωση του φράγματος θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της περιοχής, αλλά και στην αντιπλημμυρική της προστασία».

Ωστόσο, αναφέρουν ότι «αντιδράσεις των κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου έχουν προκαλέσει οι απαγορεύσεις που θα έρθουν με την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη, ώστε ορισμένοι ζητούν ακόμα και να μην προχωρήσει το έργο», ενώ προσθέτουν ότι «δημοτικοί σύμβουλοι επικαλούνται έγγραφο του ΥΠΕΚΑ βάσει του οποίου προαναγγέλλονται περιορισμοί στη δόμηση, στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, τονίζοντας ότι η υλοποίηση του Ταμιευτήρα θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους». Συμπληρώνουν δε ότι «σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΥΠΕΚΑ, που δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο, οι ρυθμίσεις καθορίζονται από την περιβαλλοντική μελέτη του έργου και αφορούν δραστηριότητες που αλλοιώνουν την κοίτη του Αποσελέμη, καθώς και απαγόρευση θήρας και δόμησης αντίστοιχα».

Τονίζουν επίσης ότι «θα εκδοθεί και υπουργική απόφαση που θα επιβάλει μέτρα για να επιτευχθεί η προστασία των μερών του ταμιευτήρα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το νερό θα έχει την προβλεπόμενη χημική σύσταση ώστε να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση», ενώ αναφέρουν ότι «ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καλούν για αντίδραση τους τοπικούς φορείς και κατοίκους, προκειμένου να αποτραπεί η κατασκευή του Ταμιευτήρα (με τους όρους που σχεδιάζεται) στο Οροπέδιο Λασιθίου δεδομένων των περιορισμών και των απαγορεύσεων που θα ισχύσουν για την περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό «ποιοι είναι ακριβώς οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν στο Οροπέδιο Λασιθίου», καθώς και «τι είδους απαγορεύσεις και περιορισμοί θα ισχύουν για την περιοχή».

 Ακόμη, ζητούν τη δέσμευση του Υπουργείου ότι θα «προχωρήσει σε διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους και να αποσαφηνίζει όλα τα ζητήματα για τα οποία ανησυχούν», ενώ κλείνοντας ερωτούν εάν «πρόκειται να τηρηθεί με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του έργου και ποιο είναι αυτό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook