Συγκρατημένη αισιοδοξία πως ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου θα υπογράψει σήμερα Παρασκευή 18/2 το ένταλμα του δήμου Χανίων και θα πληρωθούν τμήμα των οφειλόμενων μισθών τους οι εργαζόμενοι στην ΔΕΔΙΣΑ, εκφράζει η πρόεδρος της επιχείρησης Χαρούλα Μυλωνάκη σε δηλώσεις της στο flashnews.gr.

Η αισιοδοξία αυτή προκύπτει από το ότι ο επίτροπος ενημερώθηκε για το πλέγμα των νόμων που διέπουν την λειτουργία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων και είναι πιθανόν να αρθούν οι – δικαιολογημένες – επιφυλάξεις που είχε αρχικά.

«Πράγματι η διαδικασία με την ΔΕΔΙΣΑ είναι δύσκολη γιατί ήταν μια διαδημοτική επιχείρηση , η οποία μετετράπει σε Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) , δηλαδή σε μιαν Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α. , και κάποιος πρέπει να λάβει υπόψιν του όλη αυτή την ιστορία και την πλούσια νομοθεσία που υπάρχει. Αφήσαμε λοιπόν στον κ.επίτροπο όλη αυτή την νομοθεσία που διέπει την ΔΕΔΙΣΑ και πιστεύω ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα» είπε η κα Μυλωνάκη.

\”Καλλικρατικά\” προβλήματα

Όπως διευκρινίζει η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, το πρόβλημα με την δυσκολία των δήμων να πληρώσουν τα χρέη τους προς την ΔΕΔΙΣΑ και αυτή με την σειρά της να πληρώσει τους μισθούς στους εργαζόμενους προέκυψε λόγω των μεγάλων αλλαγών που έφερε ο “Καλλικράτης” , δηλαδή η διοικητική μεταρρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι  σύμφωνα με τον \”Καλλικράτη\” οι διαδημοτικές επιχειρήσεις καταργούνται. Όμως η ΔΕΔΙΣΑ έχει μετατραπεί σε Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Αλλά σύμφωνα πάλι με τον \”Καλλικράτη\” και οι ΦΟΔΣΑ πρέπει να συνενωθούν σε έναν ανά Περιφέρεια. Όμως για ένα εξάμηνο και έως ότου εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα μπορούν να λειτουργούν ως έχουν.

«Με την αλλαγή που έγινε η ΔΕΔΙΣΑ δεν πληρώθηκε, όπως κάθε χρόνο, για τον μήνα Δεκέμβριο και ο νέος δήμος Χανίων, όπως και οι άλλοι “Καλλικρατικοί” δήμοι δεν μπορούν να μας δώσουν τα χρήματα του Δεκεμβρίου εάν δεν ψηφιστούν οι προυπολογισμοί από τα δημοτικά συμβούλια» επισημαίνει η κα Μυλωνάκη.

Να σημειωθεί πως το ένταλμα του δήμου Χανίων, η έγκριση του οποίου αναμένεται σήμερα από τον κ.επίτροπο, αφορά στα χρήματα που πρέπει να δώσει ο δήμος στην ΔΕΔΙΣΑ για τον Ιανουάριο του 2011 και όπως τονίζει η κα Μυλωνάκη «όταν ολοκληρωθεί η σύνταξη του προυπολογισμού, ελπίζω μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, και ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, θα πάρουμε και τα χρήματα του Δεκεμβρίου. Πιστεύω ότι από τα μέσα Μαρτίου θα αποκατασταθεί μια κανονική ροή.»

\”Πού θα βρούμε τα λεφτά ;\”

Εκτός του μεγάλου “Καλλικρατικού” δήμου Χανίων, αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με τους άλλους δήμους στους οποίους παρέχει υπηρεσίες η ΔΕΔΙΣΑ, ενώ εκτός των οφειλών στην μισθοδοσία η επιχείρηση έχει και σημαντικές τρέχουσες οικονομικές εκκρεμμότητες.

«Βέβαια προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι, αλλά η ΔΕΔΙΣΑ την Δευτέρα πρέπει να δώσει 220.000 ευρώ στο ΙΚΑ. Που θα τα βρεί;» αναρωτήθηκε η κα Μυλωνάκη.

Να σημειωθεί πως η ταλαιπωρία των εργαζομένων της επιχείρησης δεν θα τερματιστεί έστω και αν πάρουν κάποια χρήματα από εκείνα που τους οφείλουν και βγούν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.

Σύμφωνα με τον νόμο για την διοικητική μεταρρύθμιση μέχρι τον επόμενο Ιούνιο θα πρέπει να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει την συγχώνευση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) για την δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook