Οι λέξεις «ύφεση», «χρέος», ακόμα και «τέλος» δεν ηχούν πια σαν κάτι ξένο στις γειτονιές της Γηραιάς Ηπείρου ή σαν κάτι παράταιρο με τη ζωή των κατοίκων της, σήμερα. Σε τέτοιες δύσκολες περιόδους βρίσκεται, συνήθως, ένας… άξιος «αντικαταστάτης», από πλευράς οικονομικής ευχέρειας και ανάπτυξης και σε αυτή την περίπτωση, το όνομά της είναι Κίνα.

Η αχανής χώρα παράγει πολύ και πολλά και επηρεάζει τα οικονομικά μεγέθη και δεδομένα της υφηλίου ολόκληρης.
Ακόμα και στο νησί Μουράνο τής Βενετίας, οι έμποροι, με τα φτωχά αγγλικά τους, όπως γράφτηκε σε σχετικό άρθρο τού πρακτορείου Reuters, διαβεβαιώνουν τους επισκέπτες ότι, όσα θα δουν και πιθανότατα θελήσουν να αγοράσουν είναι δικές τους δημιουργίες και όχι κινεζικής προέλευσης-κατασκευής.

Αρχικά, όταν το εύρος τής ευρωπαϊκής κρίσης έγινε γνωστό, η Κίνα φάνηκε να θέλει να τρέξει σε βοήθεια. Όμως, η σημερινή της στάση μαρτυρά ότι μια τέτοια βοήθεια, ακόμα και να έρθει κάποια στιγμή, δεν θα είναι σύντομα.

Κατά τα φαινόμενα, η δυναμική Κίνα, που στόχο έχει να εξαπλώσει τον ιστό επιρροής της… με ρέγουλα προς τα δυτικά, έχει «βάλει στο μάτι» το ΔΝΤ όπου επιθυμεί να τοποθετήσει χρηματικό ποσό, ως δικλείδα ασφαλείας, σε περίπτωση που Ιταλία και Ισπανία μείνουν εκτός αγοράς ομολόγων, αλλά και την Αφρική και την Ασία και όχι τόσο την Ευρώπη.
Μάλιστα, ειδικοί επισημαίνουν πως, Ασία και Αφρική, είναι οι κορυφαίες επιλογές τής Κίνας, επί τού παρόντος, σε επενδυτικό επίπεδο.

Τελευταίο ευρωπαϊκό «απόκτημα» της Κίνας -έτσι, για να μην ξεχνά και το δυτικό «μαγαζί γωνία»- το κρατικό μερίδιο ύψους 2,7 δις ευρώ τής πορτογαλικής κυβέρνησης στην εταιρεία Energias de Portugal, το οποίο εξαγοράστηκε από την China Three Gorges

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook