Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μια ακόμη φορά προς τους αρμόδιους φορείς, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, φέρνοντας τους ουσιαστικά προ των ευθυνών τους για το θέμα του κινδύνου κατολισθήσεων στη θέση «Καβαλάρης» του οικισμού του Αγίου Θωμά.

Ο Δήμαρχος, που ενημερώθηκε από τους κατοίκους για νέες αποκολλήσεις πετρωμάτων, επικαλείται τον κίνδυνο που διατρέχουν δεκάδες κάτοικοι του ορεινού χωριού εξαιτίας του φαινομένου αυτού. Οι αποκολλήσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να ελλοχεύει η κατάρρευση της τεράστιας πέτρας, βάρους δεκάδων τόνων και κατά συνέπεια να τίθεται ευθέως σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων του χωριού, αφού ακριβώς από κάτω βρίσκονται παραταγμένες δεκάδες οικίες.
Εδώ και καιρό ο Δήμος Γόρτυνας έχει ζητήσει την χρηματοδότηση για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις ώστε να προχωρήσει η μελέτη «Αντιμετώπιση Κατολισθήσεων Αγίου Θωμά» χωρίς όμως να έχει λάβει κάποια ουσιαστική απάντηση.

Η παραπάνω μελέτη είχε εκπονηθεί από την πρώην Νομαρχία Ηρακλείου και προέβλεπε τη σταθεροποίηση των βράχων καθώς και την απαλλοτρίωση έκτασης 2.594,3 τμ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας που θα προσφέρει ασπίδα προστασίας στα σπίτια του οικισμού, αλλά και για την διάνοιξη δρόμου προκειμένου να είναι εφικτή η πρόσβαση των μηχανημάτων που θα εκτελέσουν τα έργα.
«Οι πέτρες που στήριζαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια τον μεγάλο βράχο που βρίσκεται στο κέντρο του Αγίου Θωμά, τον επονομαζόμενο κι ως «Καβαλάρη», αρχίζουν να υποχωρούν η μια μετά την άλλη και η ζωή των κατοίκων πλέον παίζεται κορώνα γράμματα. Το κόστος της μελέτης έχει εκτιμηθεί στις 400.000 ευρώ και όπως γίνεται κατανοητό ο Δήμος Γόρτυνας αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

Έχουμε στείλει σχετικά έγγραφα προς όλους τους φορείς και παρότι το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται έκτακτης ανάγκης δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Πρέπει οι αρμόδιοι να κατανοήσουν πως μια πιθανή κατάρρευση του «Καβαλάρη» θα έχει ως τραγική συνέπεια να καταπλακώσει δεκάδες σπίτια που βρίσκονται κάτω από αυτόν και μετά δυστυχώς θα είναι αργά για δάκρυα.» ήταν τα λόγια του Δημάρχου Γόρτυνας.