Ξανανοίγει τις επόμενες μέρες το θέμα της συμφωνίας με την Ελβετία, με το οικονομικό επιτελείο να περιμένει να πάρει από τις «κρυφές» καταθέσεις Ελλήνων προκαταβολή που μπορεί να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 προκειμένου να πάρει δημοσιονομική ανάσα.

Όπως αναφέρεται έσα στις γιορτές ή αμέσως μετά στις αρχές Ιανουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την απάντηση των Ελβετών στο κείμενο της συμφωνίας, που είχε στείλει πριν από περίπου ενάμιση μήνα για έγκριση, ώστε να υπογραφεί μέσα στην άνοιξη ή το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού του 2012.

Ως γνωστό η ελληνική συμφωνία ακολουθεί την «πεπατημένη» ανάλογων συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελβετία με τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία για τον έλεγχο των καταθέσεων των δικών τους κατοίκων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το Μάιο του 2013.

Η ελληνική υπόθεση έχει την αρχή της στις συζητήσεις Ελλάδας – Ελβετίας οι οποίες ξεκίνησαν από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την άνοιξη του 2011 όπου τόσο ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχαν επαφές με τις ελβετικές Αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία.

Με βάση τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες ο έλεγχος των καταθέσεων μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους:

– Ο πρώτος είναι ο κάτοχος ενός λογαριασμού να δηλώσει οικειοθελώς -μέσω της τράπεζας- τα στοιχεία του τα οποία θα διαβιβάσουν οι ελβετικές αρχές στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή ο καταθέτης θα περάσει από φορολογικό έλεγχο με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχει δικαιολογημένη πηγή των χρημάτων του. Ύστερα θα εξεταστεί αν τα χρήματα είναι προϊόν φοροδιαφυγής ώστε να επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι και οι προσαυξήσεις.

Η κρυφή ελπίδα του οικονομικού επιτελείου για κάποια προκαταβολή από 1 έως και 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 είναι η δεύτερη περίπτωση καταθέσεων. Αυτή δηλαδή κατά την οποία ο κάτοχος του λογαριασμού δεν θα δεχθεί την παρουσίαση των στοιχείων του. Τότε με βάση την συμφωνία που βρίσκεται σε στάδιο σύνταξης, το ελληνικό Δημόσιο θα φορολογήσει με 28% επί του κεφαλαίου της κατάθεσης.

Η ελβετική τράπεζα θα υποχρεωθεί εφεξής να δίνει την εξέλιξη των λογαριασμών αυτών και να καταβάλλει ένα ετήσιο φόρο που βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς τα χρήματα που δεν αναμένεται να δηλωθούν προσεγγίζουν το ποσό των 25 έως 30 δισ. ευρώ.

Επί του ποσού αυτού η Ελλάδα διαπραγματεύεται να εξασφαλίσει μια προκαταβολή της τάξης του 10% επί του κεφαλαίου, δηλαδή 2,5 έως 3 δισ. ευρώ τα οποία θα μπουν στα κρατικά ταμεία μέχρι και τις αρχές του 2012, ενώ η σύμβαση θα έχει ισχύ από το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, οι ελβετικές αρχές είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν και υπεράκτιες εταιρείες με Ελληνες διαχειριστές οι οποίοι έχουν καταθέσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook