Παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αστ.Ροντούλη, ώστε να μην κλείσουν οι ΔΟΥ σε Αγιά και Τύρναβο κατήγγειλε ο πρόεδρος των εφοριακών Χαράλαμπος Νικολακόπουλος.

Επίσης κατήγγειλε ότι τα πειθαρχικά συμβούλια για τις υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο των εφοριών δεν λειτουργούν σωστά καθώς οι αποφάσεις για τους επίορκους εφοριακούς στηρίζονται απλά και μόνο σε εκθέσεις των ελεγκτών των υποθέσεων αυτών.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που έκανε πρόσφατα ο τέως γενικός γραμματέας της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Διομήδης Σπινέλης για τη διαφθορά στις εφορίες είπε ότι η Ομοσπονδία ανέθεσε σε δικηγόρο την άσκηση ένδικων μέσων και πρόσθεσε ότι «διαφθορά υπάρχει, αλλά αφορά πολύ μικρό αριθμό εφοριακών. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις εφορίες δουλεύει κάτω από σκληρές συνθήκες.»

Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε επίσης ότι λόγω της εφεδρείας και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων έχει διαλυθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπηρετούν 9.700 υπάλληλοι στις εφορίες έναντι 11.500 που ήταν στην αρχή του έτους.

Μάλιστα η μείωση του αριθμού των εφοριακών ανέρχεται σε 5.500 συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ επιτέθηκε ακόμη στις εταιρίες Ορκωτών Λογιστών που είναι αρμόδιες για την έκδοση των φορολογικών πιστοποιητικών για μεγάλες εταιρείες λέγοντας ότι μια τέτοια εταιρεία ορκωτών λογιστών ζήτησε από επιχείρηση 35.000 ευρώ για την έκδοση πιστοποιητικού για μία χρήση. 

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, κατά μέσο όρο οι εταιρείες αυτές ζητούν 15.000 έως 20.000 ευρώ από τις επιχειρήσεις για να εκδώσουν το πιστοποιητικό.


Η απάντηση του κ. Ροντούλη

Σύμφωνα με το in.gr, ο κ. Ροντούλης υποστήριξε ότι υπήρξε επαφή μεταξύ του ιδίου και του γγ του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ροντούλης είπε στον γενικό γραμματέα ότι οι δύο επίμαχες εφορίες εξυπηρετούν χιλιάδες κόσμου-παραγωγούς, που πρέπει να εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ακόμα στον γ.γ., ότι οι δύο δήμαρχοι σε Αγιά και Τύρναβο, δηλώνουν έτοιμοι να δημιουργήσουν φορολογικά ΚΕΠ, ώστε αν τελικά καταργηθούν οι δύο ΔΟΥ να μην χρειάζεται να μετακινηθούν οι κάτοικοι.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι το ίδιο αίτημα θα μετέφερε στον κ. Πλασκοβίτη για οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας ήταν έτοιμη να δημιουργήσει φορολογικό ΚΕΠ σε περίπτωση κατάργησης της ΔΟΥ.