Διαδοχικές συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους πρόκειται να έχει από το νέο έτος ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο sofokleous10.gr, αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η αναζήτηση τρόπων κοινά αποδεκτών για τη μείωση του κόστους εργασίας, κάτι που αποτελεί σταθερή επιδίωξη των δανειστών.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν, ότι η μείωση του κόστους εργασίας και η αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων αποτελούν μονόδρομο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την αντιμετώπιση, μακροπρόθεσμα, της ανεργίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης έχει αποκλείσει τη μείωση στον κατώτατο μισθό, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι στο ενδεχόμενο κατάργησης της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτατου μισθού.

Αν και εξετάζονται επιλογές όπως το πάγωμα των κατώτερων αμοιβών και των αυξήσεων της μισθολογικής ωρίμανσης, οι δυνατότητες για περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα έχουν εξαντληθεί.

Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη ως το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Το 32,5% των νέων συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο εννεάμηνο του 2011 αφορούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, μερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση.

Επιπλέον, 42.800 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής (αύξηση 173% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το κόστος εργασίας η χώρα μας παρουσιάζει μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη. Η μείωση λειτουργεί αθροιστικά καθώς και το 2010 το κόστος εργασίας ήταν μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το 2009.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντοτε με τον ΟΟΣΑ, η παραγωγικότητα εργασίας στη χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 2,4%, το α΄ τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 0,1% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ και αύξησης 0,7% στην Ευρωζώνη.

Κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο υπουργός Εργασίας έχει προαναγγείλει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και επιπλέον μειώσεις από την 1η Ιουλίου του 2012.

Ταυτόχρονα, αναζητούνται μέτρα για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να περιορισθούν οι απώλειες.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, θα επιμείνει στην περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αν και στην προηγούμενη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ψήφιση του άρθρου 37, που επιτρέπει τη σύναψη συλλογικών συμφωνιών, σε επίπεδο επιχείρησης, χωρίς την εμπλοκή του ΣΕΠΕ και των επαγγελματικών ενώσεων.

Μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, τονίζοντας ότι αποτελεί κρίσιμο δείκτη που αντικατοπτρίζει την υγεία μιας οικονομίας.

Επικαλούμενος την ανάγκη για μεγαλύτερη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο ΣΕΒ ζητά επίσης κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ, την εφαρμογή όλων των νόμων που έχουν ψηφισθεί και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Η ΓΣΕΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να ενημερωθεί για την ατζέντα της συνάντησης, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αντιταχθεί σε μειώσεις που θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και σε μέτρα που θα ενισχύσουν τις απολύσεις.

Τα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα προσέλθουν σε διάλογο ο οποίος θα αφορά μέτρα που πλήττουν το εισόδημα των εργαζομένων, τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας και τονίζουν ότι θα απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις.