Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με την επικείμενη διέλευση δύο ιρανικών πολεμικών πλοίων από τη Διώρυγα της Σουέζ καθώς οι πληροφορίες, τόσο από το Ιράν όσο και από την Αίγυπτο για το πότε και αν θα γίνει αυτό παραμένουν αντικρουόμενες και συγκεχυμένες.

Το Κάιρο διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν έχει απαγορεύσει τη διέλευση αλλά οι υπεύθυνοι της Διώρυγας άφησαν να εννοηθεί ότι τα δύο ιρανικά πλοία έχουν ήδη «μπλοκαριστεί».

«Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα για τη διέλευση ιρανικών πολεμικών πλοίων», δήλωσε ο Άχμεντ αλ-Μανάχλι, ο επιχειρησιακός διευθυντής της Διώρυγας του Σουέζ, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν τα δύο σκάφη πλησιάζουν στον υδάτινο άξονα που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

«Όλα τα πολεμικά πλοία (για να διέλθουν) πρέπει να διαθέτουν έγκριση από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών. Εμείς δεν έχουμε δει τέτοιες εγκρίσεις. Πρέπει να τις έχω στα χέρια μου προτού τους επιτρέψω να περάσουν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι τα ιρανικά πλοία βρίσκονταν στον κατάλογο των σκαφών που επρόκειτο να περάσουν προς τη Μεσόγειο αλλά η διέλευσή τους ματαιώθηκε. «Είχαν την άδεια αλλά ο ναυτιλιακός πράκτορας (…) είπε χθες (Τετάρτη) ότι το ακυρώνουν. είπε ότι βρίσκονταν κοντά στην Τζέντα και δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία (για τη διέλευση)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ναυτιλιακοί πράκτορες της Διώρυγας αναλαμβάνουν να πληρώνουν τους δασμούς. Ναυτιλιακές πηγές υποστήριξαν ότι τα δύο ιρανικά πλοία αναζητούν νέο πράκτορα επειδή ο προηγούμενος ακύρωσε το συμβόλαιό τους.

Από την άλλη πλευρά, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου διέψευσε ότι απαιτείται ειδική άδεια, είτε από το υπουργείο του είτε από το υπουργείο Άμυνας, για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από το Σουέζ.

Ιρανός διπλωμάτης, μιλώντας ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι η Τεχεράνη υπέβαλε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου αλλά \”το πρόβλημα φαίνεται πως είναι διοικητικό, λόγω της παρούσας κατάστασης στην Αίγυπτο\”. Πρόσθεσε ότι η χώρα του επιδιώκει να πάρει την απαραίτητη έγκριση το συντομότερο δυνατόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα στην καταβολή του ποσού για το δικαίωμα διέλευσης επειδή οι αιγυπτιακές τράπεζες υπολειτουργούν.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1979 που ιρανικά πολεμικά πλοία θα διέλθουν από το Σουέζ. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars πρόκειται για το σκάφος εφοδιασμού Kharg, 33.000 τόνων, και τη φρεγάτα Alvand. Και τα δύο σκάφη είναι βρετανικής κατασκευής. Το Kharg έχει πλήρωμα 250 ανδρών και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τρία ελικόπτερα ενώ το Alvand είναι εξοπλισμένο με τορπίλες και πυραύλους.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook